PO USMRTITVI RONA LE POKAZALI OBDUKCIJSKO POROČILO? "Pritožba ne zadrži izvršitve"

Kronika

Obdukcija po smrti osemletne deklice, ki jo je 17. marca v Mengšu pogrizel pes, je po neuradnih informacijah časnika Večer pokazala, da so smrt povzročili ugrizi psa. Policija dogodek še preiskuje. Kot smo poročali, so psa v četrtek uspavali v zavetišču, kjer so zanj skrbeli po tragediji.

Ron

Odločbo o usmrtitvi psa je veterinarska inšpektorica Darja Orter Kolšek v četrtek izdala Zavetišču Meli v Trebnjem, kjer so po tragediji skrbeli za psa. Na odločbo se je odvetnica Monika Poje, ki zastopa lastnike psa, pritožila. Lastniki, pa tudi mnogi ljubitelji živali, so si namreč prizadevali, da mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem ne bi usmrtili.

Na kmetijskem ministrstvu so za Večer navedli, da je bila odločba o usmrtitvi psa izdana po pridobitvi poročila zdravnika, ki je obravnaval smrt deklice, ter da "zoper odločbo uradnega veterinarja, ki je bila izdana na podlagi zakona o zaščiti živali, pritožba ne zadrži izvršitve niti ni dopusten predlog za odlog izvršitve odločbe, gre za izvršljivo odločbo". Pooblaščenka družine, ki je lastnica psa, je za časopis dejala, da z obdukcijskim zapisnikom lastniki niso bili seznanjeni.

Po navedbah policije se je osemletnica 17. marca na dvorišču stanovanjske hiše v Mengšu približala večjemu psu, ki je bil privezan z verigo. Pes je deklico napadel in ogrizel, ta pa je kasneje zaradi poškodb na kraju umrla. Dvorišče stanovanjske hiše je bilo sicer ograjeno, a so bila dvoriščna vrata odprta. Na kraj dogodka je prišla tudi odrasla oseba, ki je psa odstranila in poklicala reševalce, a je deklica kljub hitri zdravniški pomoči na kraju zaradi poškodb umrla. Po neuradnih informacijah Večera naj bi pes deklico ugriznil v glavo in vrat - govorice o tem scenariju so se sicer pojavile že pred dnevi

Direktorica domžalskega zdravstvenega doma Renata Rajapakse je za Večer povedala, da je zdravnik v spremstvu reševalca na kraj nesreče prispel v 11 minutah od klica za nujno medicinsko pomoč, čez osem minut pa je prispela še ekipa reševalcev, ki je bila ob klicu še v Ljubljani. Njene besede so potrdili tudi na policiji, še poroča Večer.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec je po navedbah časnika pojasnila, da v zadevi še vedno poteka predkazenski postopek zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti, zato policija informacij o njem ne more posredovati.

Za Regional je včeraj spregovoril tudi Simon Mihorič iz društva Srce za bulle, ki se je za Ronovo živiljene boril tudi po pravni poti. Pritožili so se proti njegovi usmrtitvi, Ron pa je bil dokaz v tem postopku, zato ga po Mihoričevem prepričanju ne bi smeli uspavati. "Inšpektorica je prekoračila svoja pooblastila, zato jo bomo kazensko ovadili zaradi nevestnega dela v službi," nam je dejal. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  02 .04. 2021 ob  21: 57
-1
@ Ištrijan, tipično ištrijansko razmišljanje, sramota
pajade |  02 .04. 2021 ob  16: 06
-1
@alfa: upajmo, da si ne bo sodil sam...
Če bi deklica stekla na cesto in pod avtobus, bi usmrtili voznika avtobusa?
alfa |  02 .04. 2021 ob  14: 52
OK....KAKO PA BODO SODILI TISTEMU, KI NAJ BI TAKRAT ČUVAL DEKLICOjQuery112301178093684423025_1617367862790?? O TEM NE DUHA ,NE SLUHA...
Artu |  02 .04. 2021 ob  12: 13
12
Pravkar sem prebral clanek podobnega primera ki se je zgodil v tujini. V tujini (Svici) je pes “izoliran” v kletki pod strokovnim nadzorom. Nato steokovnjaki pripravijo porocilo o “vedenjslih motnjah psa” in se celotna zadeva razisce s pomocjo neodvisnih izvedencev preden se psa usmrti. Zelo mi je zal za ubogo deklico vendar stvari je potrebno celovito raziskati zato so izvedenci in ne “en izvedenec”.
Ištrijan |  02 .04. 2021 ob  12: 09
Bogi otrok.
Ce bi jaz imel psa, ki bi to naredil, bi ga sam dal stran!
ManofSteel |  02 .04. 2021 ob  11: 28
18
Zanima me kdaj bodo odgovarjali starši za njihovo brezbrižnost ? Inšpektorjem je najlažje zvalit krivdo na psa... v kakem svetu jaz živim, hej. Srčno si želim, da ta virus naredi malo reda na tem bolnem planetu...