PO TEM, KO SO GA BRUTALNO PRETEPLI, JE POSTAL GENIJ: Povsod vidi matematične oblike (FOTO)

Trendi

Grozljive in travmatične izkušnje lahko včasih privedejo do najbolj nenavadnih posledic. To še posebej velja za fizične poškodbe, zlasti poškodbe možganov, ki lahko popolnoma spremenijo njihovo delovanje. Tako je bilo v primeru Jasona Padgetta iz Aljaske, ki zdaj svet vidi skozi geometrijo in zaporedja na način, ki je za večino ljudi nepredstavljiv.

Jason leta 2002

Jason je pojasnil izvor svoje fascinacije in skorajšnje obsedenosti z matematiko. Vse se je začelo leta 2002, ko so ga neusmiljeno napadli pred barom v Tacomi v zvezni državi Washington. Leta 2018 je v oddaji The Outlook Podcast opisal noč, ko so ga napadli: "Slišal sem – tako kot čutil – globok, nizkotonski udarec, ko me je prvi napadalec udaril v zadnji del glave. Videti je bilo kot blisk bele svetlobe, kot da bi nekdo posnel fotografijo. Nato sem bil na kolenih, vse se je vrtelo in nisem vedel, kje sem ali kako sem prišel tja," poroča BBC.

Po napadu, v katerem so ga udarjali tudi po ledvicah in mu ukradli jakno, je Jason odšel v bolnišnico. Zaradi resnejše poškodbe možganov, kot so sprva ugotovili v bolnišnici, je začel trpeti za obsesivno-kompulzivno motnjo (OCD). Po dolgem obdobju, ko je redko zapuščal svoj dom, je začel svet videti povsem drugače. "Robovi vsega so imeli te majhne pikselizirane robove," je pojasnil Jason. "Ker je bilo vse pikselizirano, je bilo vse, kar se je premikalo, videti, kot da se premika glede na mrežo. Internet mi je resnično pomagal … Začel sem brati vse o matematiki."

Jason danes

Te vizije so Jasona sčasoma pritegnile k fraktalom in drugim geometričnim pojavom. S svojim edinstvenim pogledom na matematiko je postal znan kot genij. Berit Brogaard in drugi nevroznanstveniki so ugotovili, da Jason dejansko doživlja sinestezijo, pri kateri so čuti povezani med seboj. Jason je pojasnil svojo končno diagnozo: "Ugotovili so, da imam dostop do delov možganov, do katerih nimamo zavestnega dostopa, in tudi, da vizualna skorja deluje v povezavi z delom možganov, ki se ukvarja z matematiko."

Od takrat je napisal knjigo z naslovom 'Struck By Genius' in je dve desetletji po napadu razvil zelo pozitiven pogled na življenje. "Vedno bi morali biti v popolnem občudovanju nad tem, da sploh obstaja realnost. Doživljam to matematično prebujenje in povsod okoli nas je absolutna magija ali nekaj, kar je temu najbližje," je zaključil Jason.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija