PO DVODNEVNEM SESTANKU ODLOČILI: Nov virus ni grožnja svetovnemu javnemu zdravju

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ni razglasila novega koronavirusa iz Kitajske za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, je danes na novinarski konferenci po dvodnevnem sestanku posebnega odbora sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, je bil poseben odbor tudi danes zelo razdvojen glede razglasitve.

"Stvar je jasna. Na Kitajskem so izredne razmere, vendar (virus) še ni postal grožnja svetovnemu javnemu zdravju," je povedal generalni direktor po zasedanju posebnega odbora WHO.

Izbruh novega koronavirusa predstavlja zelo resno grožnjo na Kitajskem in resno grožnjo regionalno in globalno, je dodal. Po informacijah WHO so jim zaenkrat potrdili 584 primerov okužb, med njimi 17 smrtnih primerov. Primere okužb so zabeležili še na Japonskem, Tajskem, v ZDA, Južni Koreji, Singapurju in Vietnamu. V več državah pa zaenkrat še preverjajo sume okužbe.

Dodal je, da virus sicer lahko povzroči hujšo bolezen, ki vodi v smrt, a se pri večini ljudi izraža z bolj milimi simptomi. Od vseh obolelih jih je približno četrtina občutila hujše simptome. Večina umrlih je imela že pred tem zdravstvene težave, kot sta na primer visok pritisk ali sladkorna bolezen, je poudaril.

Pri WHO priznavajo, da je še veliko neznank okoli virusa, na primer izvor in zakaj se tako hitro širi, zato sodelujejo z vsemi partnerji na Kitajskem in v drugih državah, kjer so zabeležili primere okužbe, da bi bolje razumeli, kako virus deluje.

Verjetno bodo zabeležili še nove primere, ampak pri WHO upajo, da bodo ukrepi, ki jih je sprejela Kitajska, učinkoviti. "Za sedaj, WHO ne priporoča kakršnihkoli širših omejitev glede potovanj in trgovanja. Priporočamo preverjanja pri izhodih z letališč kot del celostnih zajezitvenih ukrepov," je še povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija