Po demonstracijah odstopilo več visokih lokalnih politikov

Svet

Demonstracije v Bosni in Hercegovini so se v soboto zaključile brez večjih nemirov, je pa zaradi pritiska protestov že odstopilo več visokih predstavnikov lokalnih oblasti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Premiera kantonalnih vlad v Tuzli in Zenici, Sead Čaušević in Munib Huseinagić sta odstopila že v petek, potem ko so protestniki vdrli v stavbe kantonalnih vlad in jih zažgali. V soboto pa je odstopil tudi predsednik kantonalne vlade v Sarajevu Suad Zeljković, potem ko so protestniki napadli stavbo kantonalne vlade in tudi državnega predsedstva, navaja Tanjug.

"Od jutri bodo lahko vsi tisti, ki tako radi plenijo, začeli graditi lepšo prihodnost Sarajeva," je bil ciničen Zeljković za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Pozivajo k tehnični vladi

Protestniki v Sarajevu so sicer zahtevali tudi odstop vlade entitete Federacije BiH in oblikovanje tehnične vlade. Protesti so se v soboto za razliko od petka končali mirno okoli 20. ure, je še poročal Tanjug.

Protesti so v soboto potekali tudi v Bihaću. Več kot tisoč protestnikov je zahtevalo odstop predsednika tamkajšnje kantonalne vlade Hamdija Lipovače, ki pa je odstop za zdaj zavrnil in dejal, da se bo v ponedeljek sestal s predstavniki protestnikov, da bi se pogovorili o njihovih zahtevah, navaja Hina.

Na protestih v Bihaću je sicer prišlo tudi do prerivanja med protestniki in policijo, pri čemer je bilo nekaj ljudi poškodovanih. Protesti so potekali tudi v Konjicah, v Mostarju pa jih je policija po petkovih neredih v soboto preprečila, še navaja Tanjug.

Protesti so se začeli v sredo v Tuzli, predvsem zaradi slabega socialnega položaja v mestu in državi, v kateri naj bi bila stopnja brezposelnosti kar 44-odstotna. Nato pa so se razširili tudi na druga mesta v BiH in v petek dosegli vrhunec. Izbruhnilo je nasilje, pri čemer je bilo ranjenih okoli 200 ljudi, več deset pa so jih prijeli.

Policija se je pridružila protestnikom

Policija pa se je ponekod celo pridružila protestnikom in jim ni preprečevala uničevanja in zažiganja vladnih poslopij, zaradi česar se že pojavljajo pozivi, da bi moral odstopiti notranji minister Fahrudin Radončić.

Slednji pa je izrazil razumevanje do protestnikov in ocenil, da je pravi vzrok za njihov izbruh pomanjkanje pravega boja proti korupciji in socialna hladnost mnogih politikov. "To ni puč, to so bili protesti proti nekompetentnim oblastem in korupciji," je v soboto dejal za časnik Dnevni Avaz.

Kacin proteste ocenil kot pozitivne

Proteste je kot pozitivne ocenil tudi evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin, ki je dejal, da je BiH se tem "preskočila dve stopnici" na poti k Evropski uniji. Po tem, kar se je zgodilo v Tuzli in drugih mestih v Federaciji BiH mora politikom postati jasno, da ni več nedotakljivih in da bodo zadeve šle v smer, ki je sami ne želijo, je dejal.

"Če mene vprašate, je to dobro, pa kakorkoli grozno je videti, vendar mislim in odgovorno trdim, da je s tem BiH krenila proti EU," je dejal Kacin za sarajevsko televizijo BHT 1.

Deli novico: