PLAČLJIVO TESTIRANJE RAZBURJA DIJAKE IN ŠTUDENTE: Vindišar bi na vhode namestil čitalce QR kod

Slovenija

V študentski in dijaški organizaciji razumejo izpolnjevanje PCT-pogoja v novem šolskem oz. študijskem letu kot pogoja za udeležbo v izobraževalnem procesu, ne pa tudi plačljivega testiranja. V zvezi srednjih šol podpirajo samotestiranje dijakov in se sprašujejo, zakaj to ne bi veljalo še za učitelje. Vsi pa opozarjajo na pomanjkanje informacij.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, osveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne podpira. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, je pojasnila in dodala, da dijaki iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška.

"Tudi če bi se jim, dijakom namreč, ponudilo testiranje brezplačno, je testiranje na dva dneva meni osebno grozljivo. Ne vem, zakaj zdaj zaostrovanje pogojev in zakaj ti ne ostajajo taki, kot so bili ob koncu šolskega leta, ko so se dijaki testirali sami, zaposleni pa enkrat tedensko," se sprašuje Al-Mansourjeva. Vprašala se je tudi, zakaj se tudi učitelji ne bi testirali sami, tako kot dijaki. Odgovore na vse dileme in vprašanja v zvezi z začetkom novega šolskega leta predsednica zveze srednjih šol pričakuje prihodnji teden na sestanku s pristojnim ministrstvom.

Da so informacije v zvezi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. "Na našo prošnjo smo danes prejeli informacijo, da bomo imeli skupen sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek. Tako upamo, da bomo lahko dobili malo več informacij kar se tiče pogoja PCT," je dejala.

Sicer se ji zdi odlok glede pogoja PCT za šole v redu, a mora biti še zelo dodelan, predvsem za testiranje, ki bo po napovedih postalo plačljivo. "Če bo tudi za dijake plačljivo, se postavlja vprašanje, kako bodo to zmogli dijaki iz socialno ogroženih družin, ali to pomeni, da bodo imeli omejen dostop do šolanja, ker si ne bodo mogli privoščiti teh testov," je dejala Kalinova. Po njenih besedah je tudi nejasno, na koliko časa se bodo ti testi izvajali in kako se bo preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT.

Pirjevec: "Ne pristajamo na to!"

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so presenečeni nad odzivom in sporočili ministrstva za zdravje o tem, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v novem študijskem letu. "Medtem, ko razumemo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, pa ne moremo pristati na pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi," je poudaril predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

Ob tem je spomnil, da so jim vladni predstavniki sredi maja predstavili načrte za organizacijo brezplačnega samotestiranja v novem šolskem oz. študijskem letu ter zagotovili, da bo omogočeno brezplačno samotestiranje vsem študentom, na voljo pa bi bil en test tedensko. "Brezplačno testiranje je edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu zares dostopno, zato bomo v prihodnje naredili vse, da ti ostanejo brezplačni," je odločen Pirjevec.

Andrej Pirjevec

Nova uredba, ki v veljavo stopa 23. avgusta in zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, po njegovem mnenju predstavlja oviro pri dostopnosti do deklarativno brezplačnega javnega šolstva. ŠOS še naprej poziva učitelje, visokošolsko osebje, dijake in študente, da se proti koronavirusu cepijo. "K terenskim akcijam cepljenja bodo tako med drugim nastopile tudi študentske organizacije z namenom, da se cepi čim večji del študentske in druge populacije," je še dodal Pirjevec.

Vindišar za preverjanje pogojev PCT na fakultetah s čitalci na vhodih fakultet

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je danes izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet.

"Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, v učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo, in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek," je bil jasen državni sekretar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .08. 2021 ob  20: 24
Vindisar, lahko mi ga potegnes, kreten smrdljivi!
Ištrijan |  12 .08. 2021 ob  17: 16
Ta Vindusar je ocitno gledal malo prevec sci-fi filmov in ne loci vec med resnico in fikcijo! IDIOT!!!!!!!
vseved |  12 .08. 2021 ob  16: 13
-13
Tisti ki se ne cepijo, naj si teste plačujejo iz svojega žepa.