PIRANČANI, STE V VODI IZ PIPE ZAZNALI MOČAN VONJ IN OKUS PO KLORU? Rižanski vodovod zatrjuje, da je ta neoporečna

Piran

Vas je v zadnjem času pri pitju vode iz pipe kaj zmotilo? Občan Pirana, ki se je obrnil na naše uredništvo, namreč že nekaj časa opaža, da ima pitna voda precej močan vonj in okus po kloru. Za pojasnila smo se obrnili na Rižanski vodovod Koper.

"Zadnja dva tedna opažamo v piranski občini, vsaj pri nas na Koprski cesti v Portorožu, da ima pitna voda precej močan vonj in okus po kloru," je zapisal zaskrbljeni bralec (ime hranimo v uredništvu). V RVK mirijo, da je z vodo vse v redu. "Voda iz Rižanskega vodovoda Koper je neoporečna in pitna po vseh parametrih in standardih," so zapisali v odgovor na naše vprašanje, kaj se dogaja s pitno vodo na območju piranske občine. Kot so še pojasnili, redno izvajajo monitoring nad kakovostjo pitne vode.

Je pa klor običajno zaznati na vseh področjih, kjer se primarna ali sekundarna dezinfekcija pitne vode vrši s sredstvi na osnovi aktivnega klora, poudarjajo pri Rižanskem vodovodu, kar lahko potrdijo tudi za območje Koprske ceste v Portorožu.

"Z dezinfekcijo pitne vode preprečujemo širjenje nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi. Zaradi tega je dezinfekcija večinoma nujen postopek v pripravi pitne vode. Rižanski vodovod Koper tako primarno dezinfekcijo po zaključeni pripravi vode na Vodarni Rižana, kot  sekundarno dezinfekcijo na nekaterih delih sistema v distribuciji pitne vode, vrši s sredstvi na osnovi aktivnega klora. Običajno je zaznava preostalega/prostega klora povečana pri porabnikih, kateri so bližje Vodarni Rižana oziroma mestu sekundarne dezinfekcije v distribuciji pitne vode," razlagajo pri Rižanskem vodovodu.

Čeprav dodajajo zmeraj enake koncentracije klora, je vonj in okus po njem odvisen od končne koncentracije preostalega klora, časa potovanja od Vodarne Rižana do mesta sekundarne dezinfekcije oziroma do končnega porabnika, pa tudi od temperature vode. "Prag vonjanja za klor v pitni vodi je okoli 0,6 mg/l, nekateri ljudje pa ga zaznajo že pri koncentraciji 0,2 mg/l. V topli vodi je vonj intenzivnejši," pojasnjujejo pri Rižanskem vodovodu in dodajajo:"Po zaključku postopka dezinfekcije mora v vodi v vodovodnem omrežju ostati nekaj prostega klora in sicer, od 0,3 do 0,1 mg na liter, lahko pa je tudi nižja, če glede na okoliščine upravljavec vodovoda zagotavlja stalno mikrobiološko skladnost oziroma ustreznost pitne vode. Po stališču Svetovne zdravstvene organizacije je smerna zdravstvena koncentracija prostega preostalega klora 0,5 mg na liter vode. To pomeni, da če 60 kg težak človek vsak dan zaužije 2 litra pitne vode s koncentracijo m 0,5 mg klora na liter, to še ne predstavlja tveganja za zdravje."

Pri Rižanskem vodovodu čez celo leto zabeležijo v povprečju med 10 in 20 primerov močnejšega zaznavanja klora v pitni vodi. "Evidentirani primeri zaznave prostega/preostalega klora v pitni vodi so nekako razporejeni preko celega leta, lahko pa bi rekli, da jih je nekoliko več od pozno spomladanskega do zgodaj poletnega obdobja, zaradi povečane porabe vode v sistemu distribucije, kar pomeni, da voda iz Vodarne prej doseže porabnika, pri tem pa se ohrani tudi več prostega/preostalega klora."

Kdorkoli si na Obali iz pipe natoči vodo, po njihovih besedah ne rabi skrbeti, saj "je pitna voda iz vodarne Rižana ena najboljših v Sloveniji, za njeno prečiščevanje pa se niti ne uporablja klasična metoda dezinfekcije z dodajanjem klora." Je pa res, da primanjkljaje pitne vode iz reke Rižane zagotavljajo z dotoki sosednjih vodovodov, in sicer Kraškega in Istrskega, ki pa imata še klasičen način prečiščevanja vode preko filtrov in z dodajanjem klora za dezinfekcijo.

Sicer pa vse reklamacije glede kakovosti pitne vode sproti uspešno rešujejo, pravijo v RVK. Od leta 2003 imajo uveden tudi interni nadzor po načelih sistema Haccp, ki zagotavlja visok nivo varnosti za porabnike.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija