PAPEŽ FRANČIŠEK ŠKOFOM: "Preveč 'pederstva', ne seminaristom gejem"

Svet

Papež Frančišek naj bi med srečanjem za zaprtimi vrati v Vatikanu izjavil, da je treba prenehati sprejemati homoseksualce, saj je v semeniščih že preveč 'pederstva'. O tej izjavi je prvi poročal časopis Repubblica, ki je navedel več zanesljivih virov, ki so bili prisotni na srečanju. Frančišek se je že opravičil.

Do srečanja je prišlo 20. maja v stari sinodalni dvorani v Vatikanu, med generalno skupščino škofov. Frančišek naj bi v pogovoru z italijanskimi škofi, z nekoliko šaljivim tonom, ponovil svoje nasprotovanje sprejemanju homoseksualnih kandidatov v semenišča. Rekel je: "Troppa 'frociaggine', no ai seminaristi gay" oziroma  "Preveč 'pederstva', ne seminaristom gejem."

Izjava ni uradno stališče Cerkve, temveč izjava Frančiška, ki jo je dal na podlagi neposrednega vprašanja. Tema, ki je že dolgo predmet razprave, zadeva odprtost do seminaristov (posamezniki, ki se pripravljajo na duhovništvo v Katoliški cerkvi), ki so odkrito homoseksualni. Že med jesensko skupščino škofov v Assisiju je prišlo do razprave, ki je privedla do predloga pravilnika za semenišča, ki pa še ni bil potrjen.

Uradno stališče Cerkve, sprejeto leta 2005 in potrjeno leta 2016, je, da Cerkev spoštuje posameznike, vendar ne more sprejeti v semenišča in duhovniške redove tistih, ki prakticirajo homoseksualnost, imajo globoko ukoreninjene homoseksualne težnje ali podpirajo tako imenovano kulturo gejevstva.

Frančiškova nedavna odprtost do blagoslavljanja istospolnih parov je povzročila veliko nasprotovanje med škofi. Kljub temu je Vatikan aprila izdal izjavo 'Dignitas infinita' ('neskončno dostojanstvo' v latinščini; gre za koncept, ki poudarja neskončno in neodtujljivo dostojanstvo vsakega človeškega bitja, kar je ključno načelo v krščanskem nauku, zlasti v kontekstu Katoliške cerkve) v kateri Cerkev ponovno poudarja, da je treba homoseksualne osebe obravnavati brez kakršnekoli nepoštene diskriminacije in nasilja, hkrati pa kritizira teorijo spola, ki naj bi izbrisala spolne razlike.

Papež se opravičuje zaradi domnevne homofobne izjave

Izjava Vatikana pravi, da papež ni nameraval nikogar užaliti in se opravičuje tistim, ki so bili "užaljeni zaradi uporabe besede". "Papež Frančišek je seznanjen z nedavnimi članki, ki zadevajo pogovor, ki ga je imel s škofi za zaprtimi vrati," je izjavo citiral direktor Svetega sedeža - vodstvenega telesa Katoliške cerkve - Matteo Bruni, poroča BBC.

Gospod Bruni je dejal: "Kot je (papež) izjavil že večkrat, 'V Cerkvi je prostor za vse, za vse!'" Pred kratkim je povzročil zmedo med katoliškimi tradicionalisti, ko je dejal, da bi duhovniki v določenih okoliščinah morali blagosloviti istospolne pare, in pogosto govoril o tem, da so homoseksualne osebe dobrodošle v Cerkvi. "Papež ni nikoli nameraval žaliti ali uporabljati homofobnega jezika, in se opravičuje vsem, ki so se čutili užaljene ali prizadete zaradi uporabe besede," je dodal Bruni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .05. 2024 ob  07: 39
semenišče, že sam beseda ti da misliti....
hribi |  28 .05. 2024 ob  18: 08
16
Ko človek želi povedati resnico je najbolje, da uporabi vsakdanji jezik. Je jasen in kratek. Če koga moti naj zapre ušesa.