OVIRAN PROMET SKOZI EDINO PROMETNO ŽILO V MESTU: Obnovili bodo most čez Tolminko

Posočje

Promet prek mostu čez reko Tolminko pri Tolminu, po katerem poteka državna cesta Idrija–Tolmin, bo zaradi temeljite prenove oviran vse do sredine junija. Ker je most edina prometna žila skozi mesto, to povzroča nevšečnosti domačinom. Tolminski župan Uroš Brežan sicer za leto 2021 napoveduje začetek gradnje tolminske obvoznice.

Kot so povedali na Občini Tolmin, je vrednost del za prenovo mostu ocenjena na 945.000 evrov. V času gradbenih del je promet urejen izmenično enosmerno, preko mostu je omogočen tudi peš prehod, medtem ko je sprehajalna pot ob Tolminki pod mostom zaradi varnosti sprehajalcev zaprta.

Naročnik investicije je Direkcija RS za infrastrukturo, sanacijska dela pa obsegajo obbetoniranje temeljev opornikov v strugi Tolminke, izgradnjo novega podpornega zida, razširitev pločnika za pešce na levem in desnem robu mostu, izvedbo voziščne konstrukcije ceste in druga sanacijska dela.

Gradbena dela bo izvedlo podjetje Ginex International, od katerega tolminski župan pričakuje, da bo iskalo rešitve, ki bodo kar najmanj posegale v vsakdanjik uporabnikov. Občina bo ob sanaciji mostu tudi sama investirala v zamenjavo vodovoda na tem odseku in se tako izognila kasnejšim novim posegom na zaključenem objektu. Dela bo izvedla Komunala Tolmin.

Delna zapora zaradi obnove mostu je za domačine precejšnja ovira, saj jih večina uporablja cesto za vsakodnevno dostopanje do središča mesta oziroma delovnih mest. Tako se je jasno pokazala slabost dejstva, da skozi Tolmin teče ena sama prometna žila. Rešitev bo prinesla šele izgradnja tolminske obvoznice, ki jo načrtujejo že dobro desetletje.

Kot je napovedal župan Brežan, bodo obvoznico začeli graditi prihodnje leto. Zaradi tega bo nekoliko motena izvedba festivalskega dogajanja na Sotočju Tolminke in Soče v Tolminu, vendar so v stikih z organizatorji in iščejo za vse zadovoljive rešitve.

"Po prejemu pobud organizatorjev festivala sem dal pobudo, da se ponovno sestanemo na direkciji, predvidoma konec januarja, pregledamo predloge in pridemo do nekih končnih ugotovitev ter kompromisa, po katerem bi lahko izvajali festivale v naslednjem obdobju, obenem pa prišli tudi do pomembnega razvojnega projekta v naši občini," je še dejal tolminski župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija