OTVORITEV SKUPINSKE RAZSTAVE V NOVI GORICI: Osem umetnikov z lastno interpretacijo vdiha in izdiha (FOTO)

Goriška

V Mestni galeriji Nova Gorica so sinoči ob 19. uri odprli skupinsko razstavo z naslovom vdih izdih. Zasnovala jo je kustosinja Mojca Grmek, ki je osem umetnic in umetnikov povabila k interpretaciji sintagme vdih izdih. Pri tem jo je zanimalo, ali jo je mogoče razumeti kot metaforo za kratkost in minljivost življenja.

Sodelujoči umetniki na razstavi sintagmo interpretirajo različno, kljub temu pa je med njimi opaziti določene povezave, so zapisali v galeriji.

Boštjan Kavčič pri ustvarjanju izhaja iz zavedanja, da je univerzum celota, kjer je vse v dinamičnem ravnovesju med seboj. V skladu s tem svoje skulpture pojmuje kot ORGanizme, ki nastajajo z osvobajanjem energij iz kamna, ko so zaključene, pa harmonizirajo energije v prostoru, kjer se nahajajo.

Delo lani preminule kiparke Lučke Koščak - gre za knjigo, ki je nastala posthumno iz originalnih materialov z umetničine samostojne razstave v Hiši kulture z naslovom Dih iz leta 2013 - je na prvi pogled povsem drugačno od ostalih iz njenega opusa, vendar prav tako skuša spodbuditi eno od najbolj naravnih, a skoraj pozabljenih oblik komunikacije - ustvarjanje vezi s samim seboj skozi dih.

Odnos do samega sebe in do drugih je tudi tema, s katero se Luka Širok ukvarja v delu z naslovom Brez obrazi v dimu. Serija treh slik predstavlja "portrete", ki se prikazujejo in izginjajo iz navidez naključnih barvnih nanosov na pretežno sivem ozadju in so vsakokrat drugačni, odvisno pač od razpoloženja, volje in domišljije gledalca. Delo kiparke Tejke Pezdirc z naslovom No small talk je največje in hkrati zadnje v seriji, kjer kot osrednji motiv uporablja kost.

Slika Leona Zuodarja z naslovom Red LP je nastala, podobno kot umetnikova zadnja dela, z reciklažo ostankov starih (poslikanih) platen, ki jih umetnik s pomočjo šivalnega stroja sestavlja v nova ozadja in z ročno izvezenimi motivi v nove zgodbe. Recipročnost med erosom in tanatosom, vendar na bolj subtilni ravni, zaznamuje tudi diptih Butterfleyes grafične umetnice Sonje Vulpes.

O povezavi med smrtnostjo posameznega organizma in neuničljivo silo življenja razmišlja tudi Jaka Vatovec v slikarskem diptihu z naslovom Seedless Apple. Pomenski lok razstave pa zaključuje delo Ive Tratnik z naslovom Like Tears. Slika, podobno kot večina drugih iz njenega opusa, prikazuje vizijo postčloveškega sveta, ki ga naseljujejo žuželke in rastline, medtem ko je človek prisoten zgolj prek svojih ostankov - predmetov, ki jih je nekoč proizvajal in uporabljal.

"Povsem na mestu je zaokrožiti razstavo s sporočilom, da bo tudi brez človeka življenje na svetu obstalo in se razvijalo dalje. Ne glede na to, kako sodelujoči umetniki in umetnice interpretirajo sintagmo vdih izdih, je namreč osnovni namen kustosinje razstave, da vse sodelujoče, vključno z gledalci in gledalkami, povabi k razmisleku, kaj pomeni preprosto - biti," je še mogoče prebrati na spletni strani galerije.

Razstava je nastala v sodelovanju s Hišo kulture v Pivki, kjer je bila na ogled lanskega septembra. V Novi Gorici bo na ogled do 30. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija