OSUPLJIVO: Umetnik na polju s traktorjem izrisal obraz Leonarda da Vincija (FOTO, VIDEO)

Svet

Ko je renesančni genij Leonardo da Vinci narisal svoj portret, je bil ta le nekoliko večji od lista papirja. Te dni, ko mineva 500 let od njegove smrti, pa je ta podoba dobila mnogo večje razsežnosti. Umetnik Dario Gambarin jo je namreč s potezami, ki jih je napravil s traktorjem, prenesel na polje nedaleč od Verone.

Na posnetku, ki so ga posneli z dronom, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dobro viden obraz Leonarda da Vincija. Gambarin ga je med velikonočnimi prazniki zaoral v zemljo na še neposejanem polju na kmetiji njegovih staršev. Umetnik je prepričan, da bi bil portret Da Vinciju všeč. "Njegov način razmišljanja me je vedno navduševal bolj kot njegova umetnost," je povedal Gambarin.

Arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar Leonardo da Vinci je umrl pred 500 leti v graščini Cloux pri Amboisu. Avtor znamenite Mona Lize je živel v Firencah in Milanu, deloval v Rimu in na starost odšel v Francijo, kjer mu je gostoljubje ponudil kralj Franc I. Radovednost vzbuja še danes, njegova je tudi najdražja na dražbi prodana slika – Odrešenik sveta.

Letošnjo 500-letnico umetnikove smrti številni muzeji po Evropi obeležujejo z razstavami. V Italiji se prireditve in razstave vrstijo skozi vse leto, v francoskem Amboisu pa je od danes do 2. septembra na ogled razstava z naslovom 1519: Smrt Leonarda da Vincija, rojstvo mita. 

Ob obletnici francoski predsednik Emmanuel Macron s soprogo Brigitte v Amboisu danes gosti italijanskega predsednika Sergia Mattarello in njegovo hčerko Lauro. Obiskali so tudi graščini Cloux, kjer je umetnik in izumitelj živel zadnja tri leta svojega življenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija