OSLOVSKI KAŠELJ NA POHODU: Potrjeni primeri tudi v koprski regiji

Koper

V zadnjih mesecih je več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja, izjemno nalezljivi okužbi dihalnih poti, ki prizadene lahko zelo resno, zlasti majhne otroke, najbolj pa ogroža dojenčke. Tudi v Sloveniji narašča število obolelih; tako je samo letos bilo prijavljenih že 115 primerov oslovskega kašlja, osem tudi v koprski regiji.

Poročali smo že o primerih smrti štirih otrok za posledicami oslovskega kašlja v Beogradu in povečanja števila otrok s težkim potekom bolezni, ki jih opažajo v nekaterih evropskih državah. Bolezen najbolj ogroža dojenčke do šestega meseca starosti, pa tudi majhne otroke.

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja. Izrazit porast med drugim beležijo tudi na Hrvaškem – največ v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji – in v Srbiji, kjer je največje število okužb v Bеоgrаdu in Јužnоbаčkem okraju. 

Tudi v Sloveniji narašča tudi število prijavljenih primerov oslovskega kašlja. Tako je bilo letos prijavljenih 115 primerov oslovskega kašlja, od tega največ, kar osem, v ljubljanski regiji, sledita Celje, Kranj in Novo mesto, vsak z osmimi primeri, koprska regija s šestimi, mariborska s tremi primeri in Ravne na Koroškem z enim. V goriški regiji niso v letošnjem letu zabeležili nobenega primera oslovskega kašlja.

NIJZ poudarja, da je najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja vzdrževanje visokega deleža cepljenih. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. "Predšolski otroci dobijo tri odmerke cepiva v prvih dveh letih življenja, nato v 2. razredu osnovne šole in ob sistematskem pregledu v srednji šoli sledita poživitvena odmerka," navaja NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija