OPOZORILO STROKOVNJAKA: Temačna resnica o industriji prehranskih dopolnil z omega 3

Trendi

Strokovnjak za morske sadeže je opozoril na negativne vplive industrije prehranskih dopolnil z omega 3 na okolje in teoretiziral možen prelomni način, ki bi bil koristen za planet.

Zakaj ljudje jemljejo prehranska dopolnila z omega 3?

Paul Greenberg, ribič in avtor, katerega delo se osredotoča na morske sadeže in okolje, je nastopil v podcastu z naslovom 'Omega 1-2-3', ki je dostopen na spletni strani gastropod.com. Skupaj z voditeljicama Nicolo Twilley in Cynthio Graber ter epidemiologinjo Joann Manson je razpravljal o industriji prehranskih dopolnil z omega-3. 

Omega-3 so maščobne kisline, ki veljajo za zdrave maščobe. "Omega-3 pomagajo vsem celicam v vašem telesu, da delujejo, kot bi morale. So bistven del vaših celičnih membran, pomagajo pri zagotavljanju strukture in podpori interakcij med celicami," pojasnjuje klinika Cleveland. Prav tako naj bi podpirale zdravje srca.

Ko ljudje menijo, da ne dobijo dovolj omega-3 v svoji prehrani, se pogosto zanašajo na dnevna dopolnila oziroma dodatke s temi maščobnimi kislinami v obliki kapsul, kupljenih v lekarni - dodatki, narejeni z ubijanjem rib.

Vpliv industrije prehranskih dodatkov z omega-3 na okolje

Dodatki z omega-3 so običajno narejeni iz gojenega lososa, ki se hrani s perujskim sardonom - vrsto ribe iz družine sardonov oz. inčunov - ki se hrani z mikroskopskimi algami. Greenberg pravi, da se v tem postopku inčune predela v pelete in pošlje za hranjenje lososa, in meni, da bi lahko naredili veliko bolje. "Za kilogram hrane se na koncu dobi manj hrane, če se hrani velike ribe z majhnimi ribami, kot če bi se jedlo majhne ribe. Da ne omenjamo energije, ki se jo porabi za predelavo majhnih rib v pelete in njihovo pošiljanje po svetu."

Druge možnosti

Namesto tega bi lahko neposredno jedli inčune ali pa se osredotočili na majhne mikroskopske fitoplanktone, v bistvu alge, iz katerih omega-3 dejansko izvirajo. Greenberg se sprašuje: "Zakaj vsako leto ubijati stotine milijonov milijard rib, ko bi jih lahko gojili z uporabo alg."

Trenutno se alge ne uporabljajo kot hrana za losose, vendar Twilley opozarja: "Upamo, da se bo v prihodnosti to spremenilo. Če bi gojene ribe hranili z omega-3 na osnovi alg - bi bilo to, kot pravi Paul, prelomnica za planet.Manson zaključuje: "Mislim, da je glavno priporočilo, da poskušamo povečati uživanje rib in ne takoj poseči po kapsulah."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija