OPIČJE KOZE IMAJO NOVO IME: Preimenovali so jih, da bi se izognili stigmatizaciji

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena. Prav tako organizacija spodbuja vse k uporabi novega imena.

"Po številnih posvetovanjih s svetovnimi strokovnjaki bo WHO kot sinonim za opičje koze začela uporabljati nov izraz mpox. Obe imeni se bosta hkrati uporabljali eno leto, medtem ko se bo izraz opičje koze postopoma ukinil," je sporočila WHO.

Ime opičje koze izvira iz leta 1958, ko so virus identificirali pri opicah, ki so jih na Danskem uporabljali za raziskave. Virus je sicer prisoten pri številnih živalih, najpogosteje pa pri glodavcih.

Ko je v začetku leta naraslo število okužb, so na spletu in v nekaterih skupnostih opazili rasistične komentarje. Na več javnih in zasebnih srečanjih pa so številni posamezniki in države izrazili pomisleke glede imena in WHO prosili, naj ga spremeni.

Bolezen so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, od takrat pa je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno in srednjeafriške države. Maja so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .11. 2022 ob  12: 13
Herpes zooster, prekleti laznivci!
manemebasat |  29 .11. 2022 ob  00: 37
Laznivci. WHO najvecja kriminalska organizacija danes na svetu!