OKOLICA TROGIRJA V PLAMENIH: 170 gasilcev na delu tudi ponoči, zapreti so morali jadransko magistralo (FOTO, VIDEO)

Svet

Hrvaški gasilci se še zmeraj spopadajo z velikim požarom, ki je v ponedeljek izbruhnil pri Segetu Gornjem nedaleč od Trogirja v splitsko-dalmatinski županiji, a so ga delno le uspeli zajeziti. Do polnoči je zgorelo približno 550.000 hektarjev, večinoma makije ter nekaj borovega gozda, so danes sporočili iz operativnega gasilskega centra v Splitu. Včeraj je zgorela ena hiša in nekaj nasadov oljk, zaradi dima pa so imela težave tudi letala, ki so pristajala na splitskem letališču, poročajo hrvaški mediji.

Gasilci tudi po šestih urah še niso uspeli ukrotiti požara pri Seget Donjem, je poročala hrvaška televizija HTV. Od včeraj je na terenu 170 gasilcev s približno 50 gasilskimi vozili iz vseh gasilskih društev splitsko-dalmatinske županije. Več kot sto gasilcev se je včeraj ves dan borilo z ognjem, polne roke dela so imeli tudi ponoči.

Po polnoči je prizadet del, ki so ga prej že pogasili, ponovno zagorel. "Veter gasilcem otežuje delo, najhuje je na obvoznici, morda jo bomo morali zapreti," je včeraj povedal trogirski župan Ante Bilić.

Vse požarne linije so zaenkrat pod nadzorom, razen tiste na severovzhodu, ki je zelo težko dostopna. Pogasiti jih bodo poskusili z gasilskimi letali. "Trenutno piha močan veter, bojimo se, da bo ta ogenj še razširil," je dejal gasilski poveljnik Ivan Kovačević.

Zaprta obvoznica

Po polnoči je prizadet del, ki so ga prej pogasili, ponovno zagorel. "Veter gasilcem otežuje delo, najtežje je na obvoznici, morda jo bomo morali zapreti," je povedal trogirski župan Ante Bilić.

Policija je to informacijo potrdila; obvoznica je bila tekom noči zaprta štiri ure, od zgodnjega jutra pa je zaprt le en pas, da so lahko gasilci sosednjega počistili. Promet je bil preusmerjen skozi Trogir. Danes zjutraj promet poteka izmenično z enim pasom, tako da lahko gasilci neovirano uporabljajo drugi pas.

V dopoldanskem času bosta požar obiskala hrvaški obrambni minister Mario Banožić in načelnik generalštaba hrvaških oboroženih sil, admiral Robert Hranj.

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da pri gašenju tega požara sodelujejo dve gasilski letali kanader, dva zračna traktorja in vojaški helikopter Mi-8 iz sestave hrvaških oboroženih sil.

Zaenkrat je večinoma zgorelo nizko rastlinje, a tudi del borovega gozda, nekaj nasadov oljk in hiša v zaselku Hrabar, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Kot so dodali, požar drugih hiš zaenkrat ne ogroža. Gasilcem sicer težave povzroča močen veter, pa tudi dim, ki je zakril del neba tudi v sosednih Kaštelih, kamorpada pepel.

Dim je ohromil tudi letalski promet na splitskem letališču. Nekaj letal je namesto v Split pristalo v Zadru, nekatera pa so se vrnila na Dunaj ter v Zagreb in Beograd, je še poročala HTV.

Hrvaški gasilci se še zmeraj spopadajo z velikim požarom, ki je v ponedeljek izbruhnil pri Segetu Gornjem nedaleč od Trogirja v splitsko-dalmatinski županiji, a so ga delno le uspeli zajeziti. Do polnoči je zgorelo približno 550.000 hektarjev, večinoma makije ter nekaj borovega gozda, so danes sporočili iz operativnega gasilskega centra v Splitu.

S hitrim posredovanjem uspeli delno zajeziti požar 

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je danes za hrvaške medije povedal, da je stanje na terenu zdaj veliko ugodneje, kot je bilo prejšnjo noč, ko so ognjeni zublji v nekem trenutku grozili celo hišam. S hitrim posredovanjem dodatnih gasilskih sil so požar še pravočasno zajezili in rešili hiše, ne da bi morali evakuirati prebivalce, je dejal.

Na terenu je danes še vedno približno 170 gasilcev s 50 vozili ter 25 hrvaških vojakov. Gasilcem še naprej pomagajo gasilska letala. Pod nadzorom sta južna in zahodna stran požara, ne pa tudi severna.

Danes bosta prizadeta območja obiskala hrvaški obrambni minister Mario Banožić in načelnik generalštaba hrvaških oboroženih sil, admiral Robert Hranj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija