OGROŽEN JE RAZVOJ OTROK: Več kot osem ur sedijo pred ekrani in se vse manj se družijo

Trendi

"Otroci preživijo pred ekranom več kot osem ur na dan, meja največ treh ur je že zdavnaj prekinjena in zato nastajajo psihične težave," je za televizijo K1 povedala otroška psihologinja Branka Tišma. Opozorila je, da je razvoj otrok bistveno ogrožen, ker se vse manj se družijo.

"Otroci vse manj časa preživijo v družbi vrstnikov, ki bi ji morali biti izpostavljeni, da bodo lahko v prihodnosti ustrezno navezovali stike. Pomembno je, koliko se z otrokom pogovarjate in da z njim vzpostavite takšen odnos, da se odzove na vaš glas. Obenem je važno, da se starši odzovejo na otrokovo verbalno in neverbalno komunikacijo," je rekla Tišma.

"Enoletni otrok, ki med gibanjem uporablja mobilni telefon, izvaja poenostavljene gibe, ki ne zahtevajo intelektualnih sposobnosti," je poudarila psihologinja.

"Igranje s predmeti je neverjetnega pomena. Ni enoletnega otroka, ki ga ne zanimajo vsi predmeti okoli njega. To ga zabava veliko dlje in je hkrati usklajeno z njegovo starostjo. Tablica ni bila narejena za to starost, saj otrok še nima razvitega miselnega procesa, da bi absorbiral vse, kar vidi na zaslonu," je pojasnila Tišna.

Poleg tega je komentirala vpliv risank in igric na otrokov razvoj. "Osnovni sestavni deli vseh risank in iger so močne barve ter intenziven zvok. Omenjeno izstopa, zadrži otrokovo pozornost, čemur sledi pretirana razdraženost vida in sluha. Gibanje in morebitna motorika pa sta pasivna", je zaključila otroška psihologinja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija