OGROMEN ŠKANDAL: Zaposleni v bolnišnici kradli zdravila za raka in jih prodajali na črnem trgu; ljudje množično protestirajo (FOTO)

Svet

V Severni Makedoniji se je odvila šokantna zgodba, ki pretresa državo in šokira svet. V središču škandala se nahaja sum domnevne preprodaje zdravil za raka. Organizirana kriminalna skupina je najprej ukradla dragocena zdravila iz glavne bolnišnice za onkološke bolnike v državi, natančneje iz univerzitetnega kliničnega centra v Skopju, in jih nato prodajala na črnem trgu. To šokantno razkritje je sprožilo jezo in ogorčenje v državi, kar je pripeljalo do množičnih protestov.

Na tisoče ljudi se je zbralo na ulicah glavnega mesta Severne Makedonije, Skopja, da izrazi svoje nezadovoljstvo in zahteva pravico. Glavna obtožba v tem škandalu je, da so mnogi bolniki z rakom v državni bolnišnici ostali brez nujno potrebnega zdravljenja, ker naj bi osebje bolnišnice ukradlo draga zdravila in jih prodalo na črnem trgu. Besne množice protestnikov so na ulicah kričale gesla, kot so "Tatovi! Morilci!" in zahtevale odstop tako zdravstvenega ministra kot tudi vodstva bolnišnice.

Med protestniki so bili tudi tisti, ki so trdili, da so njihovi bližnji umrli, potem ko naj bi namesto prave kemoterapije prejeli placebo zdravilo. Organizirana kriminalna skupina naj bi namreč ukradla prava zdravila, ki bi rešila življenja, in jih nadomestila z neučinkovitimi placebo zdravili. En od udeležencev protesta je delil svojo srce parajočo izkušnjo. Njegova mama, ki je trpela za rakom dojke, je namreč po uporabi teh placebo zdravil nepričakovano umrla.

Protestniki so zahtevali ukrepanje vlade in pravičnost za žrtve, medtem ko je makedonski premier Dimitar Kovačevski izrazil razumevanje za jezo ljudi. Vendar pa je opozoril, da ni prav kriviti celotnega državnega zdravstvenega sistema. Vlada in uradniki bolnišnice zdaj poskušajo ukrepati in obvladati situacijo po hudih obtožbah, ki so jih prizadele. Trdijo, da bolniki z rakom niso ogroženi.

Tožilstvo je odprlo preiskavo po tem, ko je makedonski Fokus objavil niz člankov, ki so opozorili na obstoj organizirane kriminalne mreže, ki deluje med zaposlenimi v onkološki kliniki. Ta mreža naj bi s podtikanjem lažnih pacientov kradla draga zdravila za zdravljenje raka, ki so nato končala na črnem trgu, po poročilih celo na Kosovu. Po besedah dobro obveščenih virov naj bi sodelovalo skoraj 95 odstotkov zdravnikov in drugega medicinskega osebja na kliniki.

Ta škandal je izjemno pretresel Severno Makedonijo in zahteva resne ukrepe za zagotavljanje varnosti in kakovosti zdravstvenega sistema v državi. Predsednik države Stevo Pendarovski je označil navedbe za šokantne in grozljive, poudaril pa je, da je čas za konec nekaznovanosti. Premier Dimitar Kovačevski pa je zagotovil, da bodo preiskali vse okoliščine in kaznovali odgovorne. Kljub jezi in razočaranju pa poziva javnost, naj ne napada zdravstvenih delavcev, saj odgovorni za te kršitve nosijo svoja imena.

Ta škandal ponovno izpostavlja težave v zdravstvenem sistemu Severne Makedonije, vključno s pomanjkanjem zdravil, osebja in zastarelo opremo. Kljub temu pa Skopje ostaja osrednje središče za zdravljenje bolnikov iz cele države in sosednjega Kosova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  06 .09. 2023 ob  09: 18
bravo Makedonci...vsa cast, vi se znate borit in it na ulice...tako bi morali povsod se narod prebudit