PO NORVEŠKI ŠE IRSKA IN ŠPANIJA: Izrael zaradi napovedanega priznanja Palestine že poklical na pogovor veleposlanike

Svet

Irska bo priznala Palestino skupaj s Španijo in Norveško, je danes sporočil irski premier Simon Harris. Kmalu za Irsko je priznanje Palestine 28. maja naznanil še španski premier Pedro Sanchez, že pred tem pa norveški premier Jonas Gahr Store.

"Gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino," je ob najavi priznanja v Dublinu poudaril Harris. Opozoril je še, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto. "Humanitarna katastrofa, za večino nepredstavljiva in za vse nesprejemljiva, se odvija pred našimi očmi," je dodal.

"Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost," pa je v parlamentu v Madridu dejal Sanchez in požel bučen aplavz. Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost," je dodal.

Sanchez je že zagotovil, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelom niti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Pred tem je norveški premier pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je dejal in druge države pozval, naj jim sledijo, poroča britanski BBC.

Izraelsko zunanje ministrstvo je posvarilo, da bo priznanje Palestine le še okrepilo ekstremizem in nestabilnost, ob tem pa je na pogovore poklicalo svoja veleposlanika na Norveškem in Irskem.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Slovenska vlada je pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje.

Doslej je Palestino priznalo že najmanj 140 članic Združenih narodov, med njimi pa ni več zahodnih držav, kot sta ZDA in Velika Britanija.

Izrael zaradi napovedanega priznanja Palestine poklical na pogovor veleposlanika na Norveškem in Irskem

Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji danes poklical v domovino na pogovore, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Obenem nameravajo na pogovore povabiti veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

"Irski in Norveški danes pošiljam ostro sporočilo: Izrael tega ne bo molče gledal. Pravkar sem odredil vrnitev izraelskih veleposlanikov iz Dublina in Osla v Izrael na nadaljnja posvetovanja v Jeruzalem," je dejal Kac. Kasneje so podoben ukrep odredili še za izraelskega veleposlanika v Španiji.

"Izrael ne bo ostal tiho, sledile bodo druge hude posledice," je dodal.

Norveški premier Jonas Gahr Store je danes sporočil, da bo Norveška Palestino priznala 28. maja. Odločitev glede priznanja Palestine bosta po napovedih danes sporočili še Irska in Španija.

Izraelsko zunanje ministrstvo je obenem na pogovore povabilo veleposlanike Irske, Španije in Norveške, ki jim nameravajo pokazati videoposnetek ugrabitve izraelske vojakinje 7. oktobra lani, ko je Hamas napadel Izrael, poroča britanski BBC.

Izraelsko zunanje ministrstvo je pred tem na družbenem omrežju X objavilo videosporočilo, namenjeno Irski, v katerem je opozorilo, da s priznanjem Palestine tvega, da postane lutka v rokah Irana in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, bo priznanje le še spodbudilo ekstremizem in nestabilnost.

Nove pobude priznanja neodvisne Palestine po svetu dobivajo zagon v luči izraelske ofenzive v Gazi, kjer je bilo v skoraj osmih mesecih napadov ubitih več kot 35.000 Palestincev, izraelska vojska pa krepi aktivnosti tudi na zasedenem Zahodnem bregu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .05. 2024 ob  09: 09
slovenija bo palestino priznala ob sv.nikoli, samo prašam