ODLOČANJE O LASTNI SMRTI: Bomo tudi v Sloveniji uzakonili evtanazijo?

Slovenija

Slovensko javnost razdvaja predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki omogoča ljudem, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da zaprosijo za pomoč in po svoji volji končajo življenje. Kaj o tem menijo zdravniki? Kardiolog prim. mag. Dorjan Marušič opozarja, da bremena evtanazije ni možno prenesti samo na vest zdravnikov in da tiči glavna pomanjkljivost evtanazije v potencialni zlorabi.   

 

V Sloveniji nimamo urejenega položaja trpečih umirajočih, ki jim ne moreta pomagati več niti medicina niti paliativna oskrba. Predlagatelji zakona, ki bi dovoljeval evtanazijo – gre za društvo Srebrna nit - zatrjujejo, da vsebuje predlog celo vrsto varovalk za preprečitev zlorab.

Recept za smrtonosno učinkovino bi tako izdala posebna komisija, oseba pa bi sama vnesla smrtonosno učinkovino v svoje telo. Zgolj v primeru, ko človek tega ne more narediti sam, bi to učinkovino v njegovo telo vnesla druga oseba. Gre za ureditev, ki jo že poznajo v nekaterih drugih državah, Slovenija torej ne bi bila izjema.

Marušič meni, da je morda sedaj napočil čas za odprtje razprave, za odkrit in umirjen pogovor o tej pereči tematiki. "Razmišljanja o evtanaziji morajo v tankočuten odnos med bolnikom in lečečim zdravnikom dodatno vgraditi neodvisne zdravnike in sodnike, katerih skupen cilj mora biti samo dostojanstvena smrt bolnika. Bremena evtanazije namreč ni mogoče prenesti samo na vest zdravnikov! V vsakem primeru gre za razvoj družbe in pravilno dojemanje demokracije, kjer samo tolerantna in vizionarsko opolnomočena večina lahko sprejema odločitve za manjšino," pravi.

Dorjan Marušič

Premišljena in do potankosti regulirna zakonska ureditev lahko po njegovem mnenju predstavlja nekaterim posameznikom in njihovim najbližjim izhod v brezupni situaciji. "Seveda, kot vselej, tiči glavna pomanjkljivost v potencialni zlorabi, predvsem s strani najbližjih ali celo organiziranih skupin," opozarja Marušuč in dodaja, da bi zato moral biti osnovni cilj zakonodajne ureditve preprečevanje nezakonitih aktivnosti.

"Ob tem je potrebno sprejeti dejstvo, da so se nam z vstopom v Evropsko unijo odprle meje, meje vseh vrst in barv. Iskanje izhoda v EU zunaj naših meja je po mojem nedostojno, za družbo bi moralo biti nesprejemljivo in dodaten motiv zakonske ureditve," je prepričan.

Kot zdravnika Marušiča neposredno nikoli ni nihče prosil za tovrstno pomoč, se pa s problematiko hudo trpečih pacientov srečuje. Za nasvet ga včasih vprašajo znanci in prijetelji. "Vselej se pri svojem stališču trudim ohraniti integriteto človeka in zdravnika, zato stremim k temu, da bi se sledilo volji in želji obolelega, trpečega pacienta," zaključuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  07 .04. 2023 ob  22: 02
Že brez tega zakona osebe same vnašajo smrtonosne učinkovine v svoja telesa. Zakon bi to legaliziral, čeprav tega zares nihče ne preganja in nikjer ne piše, da se v svoje telo ne sme vnesti smrtonosnih učinkovin...
Ampak, kadar gre za dostojanstveno smrt bolnika, bi bilo spoštljivo in sočutno, da se na njegovo željo to lahko opravi zakonito in humano. Urejeno.
manemebasat |  07 .04. 2023 ob  14: 45
Za!
ManofSteel |  07 .04. 2023 ob  11: 37
-2
Odločno proti temu zakonu!!!