ODGOVOR EVROPE NA TRUMPOVE PREDVOLILNE FLOSKULE: "Potrebujemo drugo življenjsko zavarovanje"

Svet

Po valu kritik na račun izjave, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice, ki ne izpolnjujejo finančnih obveznosti do Nata, je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek zatrdil, da je v času svojega mandata okrepil zavezništvo. Evropa ob Natu potrebuje še eno življenjsko zavarovanje, pa je včeraj izjavil francoski zunanji minister Stephane Sejourne.

"Nato sem okrepil," je na družbenem omrežju Truth Social zapisal Trump. "Ko sem 20 državam povedal, da ne prispevajo svojega deleža in morajo plačati, če tega ne bodo storile, pa bodo ostale brez ameriške zaščite, je začel pritekati denar. Po toliko letih, v katerih so stroške krile ZDA, je bilo to čudovito videti," je zapisal.

Trump je bil v času svojega mandata pogosto kritičen do Nata in je zahodne zaveznice obtoževal, da ne prispevajo dovolj in jemljejo za samoumevno, da se lahko za zaščito zanesejo na ZDA.

Trump: Morate plačati, plačati moraš svoje račune

V soboto je Trump na predvolilnem zborovanju v Južni Karolini znova razburkal vode glede te teme in večkrat ponovil, da je nepravično, da so ZDA zavezane obrambi 30 ostalih članic Nata. Pri tem je opisal pogovor z neimenovanim voditeljem ene od večjih članic Nata na enem od srečanj zavezništva v času, ko je bil sam še predsednik ZDA.

Kot je dejal, ga je državnik vprašal, ali bodo ZDA zaščitile njegovo državo v primeru, da ne bo plačala obveznosti do Nata in jo bo Rusija napadla. On pa ga je vprašal, če njegova država zamuja s plačili. "Ne, ne bom vas zaščitil. Pravzaprav bi jih spodbujal, naj počnejo, kar hočejo. Morate plačati. Plačati moraš svoje račune," je še dejal državniku, kot je poudaril na predvolilnem zborovanju.

Izjave so bile deležne vala zgražanj in kritik, številni voditelji so jih označili za nevarne. V Evropi je bilo slišati tudi pozive k nadaljnji izgradnji lastne strateške avtonomije in krepitvi obrambne industrije.

Sikorski: Potrebujemo drugo življenjsko zavarovanje

Države članice zavezništva so se sicer zavezale, da bodo za obrambne namene namenile dva odstotka bruto domačega proizvoda, ne plačujejo pa članarine in zavezništvu ne dolgujejo denarja. Severnoatlantska pogodba tudi ne predvideva sankcij za države, ki ne bi dosegale dvoodstotnega praga.

"Da, potrebujemo drugo življenjsko zavarovanje, vendar ne namesto ali proti Natu, temveč kot dodatek," pa je na srečanju s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim in nemško kolegico Annaleno Baerbock dejal Sejourne. Po njegovi oceni je potrebno graditi na "evropskem elementu Nata" in okrepiti obrambno industrijo stare celine ter se tako pripraviti na morebiten konflikt.

Baerbock: Poskrbeti moramo za varnost Ukrajincev

H krepitvi evropske obrambne industrije, zlasti v luči vojne v Ukrajini, je včeraj pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz. Baerbock pa je v duhu tega dejala, da mora Evropa v teh nemirnih časih postati močnejša in odpornejša.

"Poskrbeti moramo za varnost Ukrajincev, to pa pomeni, da moramo poskrbeti za našo varnost," je dejala. Poudarila je potrebo po "uniji obrambe in varnosti" ter tako kot kancler pozvala k skupnim nakupom in združevanju oboroženih sil evropskih držav.

"Če [ruski predsednik Vladimir] Putin verjame, da se naša moč zmanjšuje in naša podpora upada, se popolnoma moti," je še dejala ministrica in ponovila zavezanost Nemčije podpori Ukrajini.

Trumpove izjave so naletele na val obsodb tako v ZDA kot Evropi. Obnje se je obregnil tudi Sikorski. "Atlantsko zavezništvo ni pogodba z varnostnim podjetjem," je dejal prvi mož poljske diplomacije. Ob tem je spomnil, da je Poljska po napadih v ZDA 11. septembra v okviru Nata svoje vojake poslala v Afganistan ne da bi "poslala račun v Washington".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija