ODBOR DZ KATIČEVI PRIŽGAL ZELENO LUČ: Na zaslišanju napovedala reševanje sodniških plač skozi poseben zakon

Slovenija

Odbor DZ za pravosodje je današnjo predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdil kot ustrezno. Dokončno bo DZ o njenem imenovanju odločal v torek prihodnji teden.

Kandidatka za ministrico za pravosodje Andreja Katič se je danes predstavila pred pristojnim parlamentarnim odborom. Ob tem je napovedala uresničitev odločitve ustavnega sodišča o sodniških plačah v posebnem zakonu. V luči afere glede nakupa stavbe na Litijski pa se je zavezala, da bo pred podpisom katerekoli odločitve pregledala vsebino in številke

Kot je dejala Katič tako na odboru kot v izjavi za medije pred začetkom seje, sta s predsednikom vlade Robertom Golob že govorila o možni uresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. "Verjamem v njegovo odločitev in jo podpiram, da skupaj s pravosodnimi deležniki pripravimo nov zakon, ki bo uredil izvršitev odločbe ustavnega sodišča. Zakon mora biti pripravljen čim prej, oziroma najkasneje v prvi polovici leta. Predsednik vlade se je že sestal in se bo še sestajal s pravosodnimi deležniki, en sestanek pa je sklican tudi že za prihodnji teden," je dejala. Tudi sama se je v teh dneh že sestala s predstavniki vrhovnega sodišča in tožilstva, dogovorjen pa ima tudi sestanek s predsednikom vrhovnega sodišča.

Ob tem je izpostavila neodvisnost pravosodja in pravosodnih funkcionarjev. Obenem pa ne smejo pozabiti niti na podporno osebje v pravosodju.

Katič bo, če bo dobila podporo DZ, na mestu ministrice za pravosodje nadomestila Dominiko Švarc Pipan, ki je morala odstopiti po spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. V izjavi še pred zaslišanjem je dejala, da je z nepravilnostmi seznanjena zgolj iz medijev, zato pričakuje, da bo ob primopredaji dobila več informacij.

Potrdila je, da bo takoj preklicala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva. "Ne, ker ne bi zaupala nekaterim sodelavkam in sodelavcem, ampak predvsem zato, da vidim, kakšna pooblastila imajo in predvsem tudi, da se lahko sama prepričam o njihovih znanjih in kompetencah za opravljanje najpomembnejših zadev," je dejala. Ob tem pa je vzela v bran zaposlene na ministrstvu, s katerimi je že delala, in dejala, da ve, "da v kolikor bi jim bila dana možnost, bi v postopku tudi opozorili na morebitne nepravilnosti". Prav tako je dejala, da je bilo na ministrstvu v tem mandatu narejenega veliko dobrega, na kar se zaradi afer pozablja.

Zaupa tudi v delo organov pregona, tisti, ki so karkoli naredili narobe, pa morajo za to tudi odgovarjati.

Katič sicer čakajo številni izzivi, med najzahtevnejšimi je poleg omenjenih sodniških plač in razreševanja afer naštela še prostorsko stisko v zaporih, nujne spremembe kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku, reševanje prostorske stiske sodišč, želi pa se lotiti tudi področja boja proti korupciji in zastaranj odmevnih primerov.

Med drugim je napovedala zakonodajo, ki bi preprečevala t. i. strateške, neupravičene ali slapp tožbe proti medijem, saj "ni demokracije, če ni tudi svobode medijev".

V slovenski pravni red želi prenesti tudi evropsko direktivo o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. "V mislih imam tudi kibernetski kriminal, ki želi ženske utišati, da se ne pojavljajo več ne v politiki, ne na medijskem prostoru, ne nevladnih organizacijah," je dejala in dodala, da si nekateri želijo ženske 'vrniti za štedilnik'. "Na to ne bomo pristali," je bila odločna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .03. 2024 ob  06: 57
-1
prvo naj uredijo zastaranje za zadeve kradljivcev, imajo lepo večino v parlamentu, ni izgovora!!!!