OD DANES PRI ZDRAVNIKIH PRECEJ DRUGAČE: V ZD Izola soglasja za nadurno delo umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov

Izola

Z današnjim dnem se bodo začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Delo bodo marsikje zato reorganizirali. Ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

V Fidesu so večkrat ocenili, da se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov. Na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

Vlada je zato v ponedeljek predstavila prve predloge ukrepov, namenjene vodstvom zdravstvenim ustanov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema. Na četrtkovi seji pa je vlada sprejela še odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke.

Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, pa tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Odlok, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek zvečer, je začel veljati danes.

V ZD Izola soglasja umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov

V ZD Izola so pojasnili, da so organizacijo dela dorekli skladno z zaprosilom ministrstva za zdravje. Pri njih je soglasja za nadurno delo umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov, ki pa se že sedaj minimalno vključujejo v dežurno službo, saj imajo veliko dela v rednih ambulantah.

Ambulanta za neopredeljene bo delovala nemoteno, prav tako tudi vse druge ambulante, ob zagotavljanju delavnika stavkajočih do največ 48 ur na teden.

Težave z organizacijo dela pa se napovedujejo z umikom soglasij za delo pri drugem delodajalcu, saj dežurna služba ZD Izola sloni na pomoči teh sodelavcev. Ravno tako tudi ena od pediatričnih ambulant v celoti sloni na zunanjih izvajalcih.

V primeru umika soglasij zunanjim sodelavcem bosta nujna medicinska pomoč in dežurna služba izolskega zdravstvenega doma potekali nemoteno, saj so zakonsko dolžni zagotavljati ti dve službi, bodo pa na ta račun manj dostopne nekatere redne ambulante, so opozorili.

V ZD Ajdovščina zaradi zagotavljanja NMP nekatere ambulante občasno zaprte

V ZD Ajdovščina je soglasje za nadurno delo umaknilo sedem zdravnikov in štirje specialisti, torej vseh 11, ki izvajajo dežurno službo. "Organizirali bomo, da bo neprekinjeno zdravstveno varstvo delovalo, bo pa na račun tega kakšen dan trpelo delo v ambulanti oziroma bodo ambulante zaprte," je za STA pojasnil direktor Egon Stopar.

V primeru, da bo zdravnik ponoči dežural in mu dopoldne potem pripada počitek, bo tisti dan ambulanta zaprta, nujni pacienti pa bodo usmerjeni v NMP, je dodal. Stopar načrtuje, da bi tak sistem lahko deloval 10 do 14 dni, zato upa, da bo prišlo do dogovora in prekinitve stavke.

Doslej pacienti v njihovem zdravstvenem domu stavke niso čutili, "zdaj pa se bo malce poznala". Ob tem paciente prosi za razumevanje in poziva, naj v primeru zaprtja njihove ambulante za najnujnejše stvari obiščejo NMP, sicer pa počakajo.

Poudaril je, da so zdravniki, zaposleni v ZD Ajdovščina, soglasja za nadurno delo preklicali, ker hočejo opozoriti na anomalijo, "da smo delovanje zdravstvenega sistema postavili na nadurnem delu zdravnikov". O preklicu soglasij za delo v drugih zdravstvenih ustanovah pa Stopar ne razmišlja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  02 .03. 2024 ob  18: 38
Koliko zdravnikov je v ZD Izola ( mislimo splošne )jQuery112303674793828904992_1709400855975?
Kdo od njih dela nadure ( kje?),če ambulanta dela od 8h do 14h ?
vseved |  01 .03. 2024 ob  10: 11
11
Zakaj se ti zdravniki ne zaposlijo pri zasebnikih kjer delajo v prostem času če so tako izkoriščani v javnem zdravstvu?