OBALNI ŠTUDENTI JEZNI NA GOSTINCE: Najvišja vrednost obroka že 9 evrov, podražili prav vsi ponudniki (VIDEO)

Slovenija

Po navedbah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se povprečna vrednost študentskega obroka s 1. januarjem zvišuje za 1,76 evra, in ne 1,23 evra, kot so navajali sprva. Kot so pojasnili, je do razlik v vrednosti prišlo zaradi sprva nepopolnega zajema podatkov o ponudnikih študentske prehrane.

Zaradi hkratnega dviga subvencije bodo študenti tako po njihovih navedbah za posamezen obrok povprečno odšteli 1,08 evra več, in ne 55 centov, kot je ŠOS poročala pred nekaj dnevi.

Kot so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost, je v sistemu subvencionirane študentske prehrane (SŠP) z novim letom prišlo do nekaterih sprememb, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane, so danes sporočili iz ŠOS.

Glede na visok dvig povprečne cene obroka na ŠOS kot mogočo rešitev nastale situacije vidijo izredno zvišanje subvencije za študentsko prehrano, podobno kot to velja za izredno uskladitev pokojnin oziroma napovedano izredno uskladitev minimalne plače.

Na ŠOS so sicer še vedno prepričani, da je dvig maksimalne možne vrednosti obroka edina rešitev za ohranitev sistema subvencionirane študentske prehrane, saj mora dovoljena vrednost obroka slediti dvigu stroškov za ponudnike prehrane v gostinskih lokalih.

Pristojno ministrstvo za delo zato pozivajo na sestanek, na katerem bi skušali doseči dodaten dvig subvencije za prehrano še pred predvidenim rednim dvigom, ki bo na podlagi zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom aprila letos subvencijo predvidoma dvignil za dodatnih 35 centov. Ob nespremenjenih vrednostih obroka se bo subvencija z inflacijo uskladila tudi 1. marca 2024, so še dodali.

Sestanek predstavnikov študentskih organizacij, ministrstva za delo ter gostincev, na katerem bodo poiskali nujne rešitve glede študentske prehrane, zahteva tudi Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DAN44 |  07 .01. 2023 ob  10: 28
ma bogi študentje. vozijo se z dragimi avti, imajo najboljše gsm aparate, živijo boljše kot jaz, ki delam že 30 let. in še se upajo pritoževat.
JKDWingChun |  06 .01. 2023 ob  08: 00
In kaj? A zato ker so študenti naj bi imeli privilegije? Ce imajo za drogo in za popivanje okoli ponoči in ce imajo za dobre avte ala bmw audi itd potem naj ne jočejo o ceni hrane! Ce pa jim kaj ni prav mrš se spravit delat za minimalca pa da jih vidim potem gnilobe lene