NUJNA POMOČ: V ZD Koper zagotavljajo – "za paciente se ne bo nič spremenilo"

Koper

Poročali smo že o bojazni, da bi se z vnovičnim poskusom reorganizacije službe Nujne medicinske pomoči ukinile ambulante nujne medicinske pomoči v nekaterih lokalnih zdravstvenih domovih, med njimi tudi v Kopru in Piranu. V Zdravstvenem domu Koper zagotavljajo, da se zaradi preoblikovanja za paciente ne bo nič spremenilo.

Sredi februarja je bila v Uradnem listu RS objavljena "Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024", ki opredeljuje obseg zdravstvenega programa in finančnih sredstev tudi za nujno medicinsko pomoč. Ker se že dalj časa želi poseči v obstoječi sistem zagotavljanja nujne medicinske pomoči tudi z zmanjševanjem števila mest z dežurnimi zdravniki, so se pojavili strahovi, da bi lahko šlo za nadaljevanje teh načrtov.

V Zdravstvenem domu (ZD) Koper zagotavljajo, da se to ne bo zgodilo. 

"Z vidika Nujne medicinske pomoči (NMP) bi morali govoriti o preoblikovanju," pojasnjujejo v ZD Koper, kjer bo iz obstoječe prehospitalne enote PHE (mobilna enota reanimobila oziroma MoE REA) z aprilom 2024 financiran program mobilne enote nujnega reševalnega vozila (MoE NRV) in mobilna enota vozila urgentnega zdravnika (MoE VUZ).

"V PHE enoti sta prej delovala dva diplomirana zdravstvena tehnika oziroma zdravstvena tehnika s kompetencami in urgentni zdravnik. Po novem bosta še vedno delala dva zdravstvena tehnika v vozilu MoE NRV in urgentni zdravnik v MoE VUZ, ki se mu bo pridružil dodatni diplomirani zdravstveni tehnik," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Kot poudarjajo, gre za "okrepitev NMP ekip in optimalnejše razpolaganje ekip glede na stopnjo nujnosti, oddaljenosti in potrebe ali ne po urgentnem zdravniku na terenu".

V Zdravstvenem domu Piran bo po novem financiran program MoE VUZ. V poletnem času, torej med turistično sezono, se bo še naprej financiral program dodatnega reševalnega vozila kot doslej.

Tudi v Zdravstvenem domu Izola se bo po novem financiral program MoE VUZ ter naprej ekipe MoE NRV, nenujna reševalna vozila (RV) ter sanitetni prevozi v sklopu Reševalne postaje slovenske Istre.

Uredba torej ne prinaša nobenih bistvenih novosti. "Dežurne ambulante (med delovniki ponoči in med vikendi ter prazniki 24h na dan) vseh treh zdravstvenih domov izvajajo neprekinjeno zdravstveno varstvo pod isto streho od leta 2010, in sicer delujejo v sklopu Centralne urgentne službe (CUS), lociran v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Izola," še navajajo v ZD Koper.

"Prebivalci oziroma uporabniki, ki bi potrebovali nujno medicinsko pomoč na Obali, ne bodo občutili bistvenih razlik, saj bo glede na stopnjo nujnosti in oddaljenosti še naprej zagotovljeno in bo takoj izvozilo nujno reševalno vozilo, ki se mu bo pridružilo po potrebi vozilo urgentnega zdravnika."

Kot še zagotavljajo, bodo obstoječi programi, ki so dodatno financirani za poletno turistično sezono, ostali nespremenjeni. "Za paciente se v času poletne sezone ne bo spremenilo nič," je navedel vodja Prehospitalne enote Obala dr. Matej Rubelli Furman.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  23 .02. 2024 ob  18: 54
reorganiziraj se samoinicijativno in ko si vk.... popij aspirin, ker to ti itak predlaga tudi dispečer na nujni - uau !
vseved |  23 .02. 2024 ob  15: 51
Kaj se še lahko spremeni? Vse ste že zjebali do amena!