NSI SI JE ZA LETNI POSVET IZBRALA PORTOROŽ: Kakšna bo odločitev Ljudmile Novak glede kandidature?

Piran

NSi danes v Portorožu začenja dvodnevno klavzuro stranke. Tradicionalni letni posvet vodstva bo tokrat posvečen razmeram po nedavnih poplavah, kot tudi načrtom NSi za jesen. Beseda bo tekla še o pripravah na evropske volitve, ob čemer bi lahko postalo jasno, ali se bo za vnovično kandidaturo odločila aktualna evropska poslanka NSi Ljudmila Novak.

V NSi bodo na dvodnevnem posvetu vodstva stranke med drugim pretresali tudi pripravo lastnih zakonskih iniciativ. V luči nedavnih ujm, ki so avgusta prizadele večino Slovenije, pa je pričakovati, da bo govor tudi o predlogih ukrepov za sanacijo Slovenije.

Strankini poslanci so sicer doslej podprli tako novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč kot tudi interventni zakon z nujnimi ukrepi za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah, ki je v teh dneh stopil v veljavo. Slednjega sicer "s stisnjenimi zobmi", kot so se izrazili, predvsem zaradi dodatne obdavčitve gospodarstva, najemnin, dividend, dobičkov.

Pričakovati pa je, da bo slabo leto pred izbiro nove sestave evropskih poslancev, ki bo Slovenijo zastopala v Bruslju, beseda tekla predvsem o pripravah na evropske volitve. S postopki evidentiranja so v NSi že začeli, še vedno pa čakajo na odločitev evropske poslanke Novak o morebitni ponovni kandidaturi. V stranki pričakujejo, da bo njena odločitev znana kmalu.

Prvak NSi Matej Tonin se medtem sicer nadeja oblikovanja skupne kandidatne liste, k sodelovanje je že povabil SLS in Platformo sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, s čimer da bi nadaljevali "prenovo slovenske desnice", prav tako pa začrtali pot k oblikovanju "prepričljive alternative", ki bi po parlamentarnih volitvah leta 2026 omogočila oblikovanje trdne desnosredinske vlade.

Končnega odgovora obeh potencialnih partnerjev sicer Tonin še ni prejel, v stranki pa kljub temu niso osamljeni glasovi, da bi bilo treba pri sestavi kandidatne liste za evropske volitve staviti na "generacijsko prenovo". To bi torej pomenilo, da Novakova, če se bo odločila za vnovično kandidaturo, ne bo nujno samoumevno nosilka strankine liste na prihajajočih volitvah. Sama je sicer v nedavnem intervjuju za Reporter dejala, da bi za nosilca liste podprla vodjo poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja, na morebitni skupni listi z Anžetom Logarjem pa da je ne bo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija