NOVOGORIŠKA OBČINA NAMERAVA SKLICATI PROJEKTNO STROKOVNO SKUPINO: Cilj je najti rešitve za večjo varnost na Soči v Solkanu

Slovenija

Predstavniki novogoriške občine na čelu z županom Klemnom Miklavičem in vodstvi Holdinga slovenske elektrarne (HSE) in družbe Soške elektrarne Nova Gorica so se včeraj sestali s ciljem najti rešitve za večjo varnost na Soči v Solkanu, kjer je pred dnevi prišlo do tragične nesreče. Sklenili so ustanoviti projektno strokovno skupino.

Miklavič se je na novogoriški mestni občini sestal z generalnim direktorjem HSE Stojanom Nikolićem in direktorjem Soških elektrarn Nova Gorica iz skupine HSE Radovanom Jerebom.

Z Mestne občine Nova Gorica so sporočili, da so se zbrani dogovorili, da bodo zadeve reševali partnersko in v sodelovanju. Strinjali so se, da so poleg kratkoročne rešitve, to je nameščanje barvnih oznak dvigovanja vode, ki se že izvaja, potrebne dolgoročne rešitve, za katere si bodo prizadevali skupaj.

Prvi korak v tej smeri bo sklic projektne strokovne skupine, ki jo bo koordinirala novogoriška občina. Povabljeni bodo predstavniki stroke s področja reševanja (reševalci, potapljači, gasilci, civilna zaščita), predstavniki institucionalnih deležnikov, kot sta Javni zavod za šport in Kajak klub Soške elektrarne, predstavniki HSE, soških elektrarn, ministrstva za infrastrukturo in novogoriške občine.

Naloga skupine bo naročilo strokovne podlage za odločanje in nato njena obravnava. Rezultat tega procesa bo osnova za odločitev o dolgoročnih rešitvah. HSE in soške elektrarne so, kot pravijo na Mestni občini Nova Gorica, ponudili pomoč pri financiranju naročila strokovnih podlag in podporo pri izvedbi dogovorjenih rešitev.

Miklavič je sicer na podlagi pogovora z domačini HSE in Soškim elektrarnam Nova Gorica predlagal spremembo režima dvigovanja ravni vode v reki in njegovo prilagoditev dejstvu, da so v poletnem času na tem območju kopalci. Vendar pa je HSE pojasnil, da je hidroelektrarna Solkan sistemska elektrarna, s katero elektroenergetski sistem amortizira nihanja v oskrbi in porabi elektrike.

Novogoriški župan sicer še naprej ne izključuje možnosti prepovedi kopanja na tem odseku Soče. Je pa to odvisno od konkretnih odgovorov stroke, ali bi bilo mogoče varnost zagotoviti tudi na druge načine.

To temo bo občina odprla tudi v pogovoru z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki v kratkem prihaja na obisk. Ministru bo vodstvo občine predstavilo stališča domačinov in spet odprlo razpravo o poostritvi predpisov za varnost na območju vpliva obratovanja hidroelektrarn, predvsem v smislu odgovornosti in nalog koncesionarja za zagotavljanje varnosti kopalcev in drugih uporabnikov rek, so še napovedali v Novi Gorici.

Na tem odseku Soče je konec julija utonil desetletni deček, nesreči pa je botroval nenaden dvig vodostaja reke. Pristojni zato iščejo rešitve za večjo varnost na tem območju, ki sicer nima statusa naravnega kopališča, a je vseeno uvrščeno na seznam kopalnih voda in je med domačini in obiskovalci priljubljena točka za kopanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija