NOVI VIRUS ZAHTEVAL ŽE 17 ŽIVLJENJ: Na Kitajskem 544 primerov, kako blizu je Evropi?

Svet

Število smrtnih žrtev zaradi novega virusa, ki je dobil ime 2019-nCoV, se je na Kitajskem povzpelo na 17, so danes sporočile pristojne oblasti province Hubei. Žarišče virusa je prav v prestolnici omenjene province, Wuhanu. Doslej so iz Kitajske poročali o devetih smrtnih žrtvah novega virusa.

Po poročanju kitajskih medijev so doslej v državi potrdili 544 primerov novega virusa. Primere so zabeležili tudi zunaj Kitajske, v Evropi zaenkrat še ne. Ravno v torek so prvi primer potrdili v ZDA, kjer je zbolel moški po vrnitvi iz Wuhana. Kitajske oblasti so ta teden potrdile, da se virus lahko prenaša tudi med ljudmi, za primarni vir izbruha pa veljajo živali, saj je bolezen izbruhnila na eni od tržnic v mestu Wuhan, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Tako na Kitajskem kot v več drugih državah si prizadevajo omejiti širjenje bolezni, ki povzroča pljučno obolenje. Prisotna je toliko večja zaskrbljenost pred širjenjem virusa, ker se ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljajo na pot. Kitajske oblasti so danes posvarile, da bi novi virus lahko mutiral in se širil še naprej. Ob tem so priznale, da je trenutno najbolj kritično obdobje za zajezitev virusa in sprejemajo ukrepe v tej smeri.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Kitajska vlada je izbruh novega virusa uvrstila v enako kategorijo kot epidemijo sarsa, kar pomeni obvezno izolacijo obolelih in možnost uvedbe karantene.

Novi virus se pretežno širi prek dihalnega trakta, obstaja pa "možnost virusne mutacije in nadaljnjega širjenja bolezni", je danes posvaril namestnik ministra za zdravje Li Bin. Napovedal je tudi okrepitev prizadevanj za potrditev točnega vira virusa. Zdravstvene oblasti na Kitajskem so med drugim naznanile okrepljeno sterilizacijo in prezračevanje na letališčih in avtobusnih postajah, pa tudi na letalih in vlakih. Ljudi pozivajo k rednemu umivanju rok, izogibanju gnečam, zračenju in nošenju maske.

V 11-milijonskem Wuhanu je župan Zhou Xianwang pozval prebivalce, naj ne zapuščajo mesta, obiskovalcem pa svetoval, naj ne prihajajo k njim. Lokalne oblasti so odpovedale javne dogodke med prazniki. Zaradi novega virusa več letališč po svetu uvaja preventivne ukrepe, da bi preprečili morebiten vnos bolezni v državo. Na londonskem letališču bodo lete iz Wuhana preventivno izolirali na terminalu, zdravstveno osebje pa bo preverjalo potnike za morebitnimi simptomi. Britanski inštitut za varovanje zdravja je tudi zvišal nevarnost zaradi virusa z zelo nizke na nizko.

Na Dunaju so na letališču postali bolj pozorni na potnike, ki kažejo simptome. Te bo nato pregledalo zdravstveno osebje, po potrebi pa jih bodo testirali, ali so zboleli za novo obliko koronavirusa. Dunaj ima sicer direktne povezave s Kitajsko, a nobene s provinco Hubei, kjer je izbruhnil virus. Ukrepe uvajajo tudi v Rusiji, predvsem na 4200 kilometrov dolgi meji s Kitajsko, kjer bodo merili temperaturo potnikov in jih dodatno zaslišali. Zaenkrat v Rusiji še niso zabeležili pojava virusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija