KMALU DIREKTNA VLAKOVNA POVEZAVA DO REKE: Znane so tudi vstopne postaje

Trst

Nova direktna vlakovna povezava med Opčinami in Reko bo pokrivala pot od Opčin na italijanski strani, prek Sežane, Divače, Pivke in Ilirske Bistrice, do Reke v približno dveh urah in ponujala alternativo za potnike, ki potujejo med Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Vlak bo inavguriran 24. aprila 2024, nova potniška linija pa bo na voljo vsak dan do 30. septembra 2024.

Nova direktna vlakovna povezava med Opčinami in Reko, namenjena spodbujanju čezmejne mobilnosti, je nastala v okviru evropskega programa Interreg Srednja Evropa 'Sustance'. Kot so sporočili iz izvršnega sekretariata Srednjeevropske pobude (CEI), bo vlak krenil prvič na pot 24. aprila 2024, nova povezava pa bo na voljo vsak dan do 30. septembra 2024.

"SŽ-Potniški promet, d.o.o., ima vodilno vlogo na pilotni aktivnosti 'Vzpostavitev čezmejno regijske vlakovne povezave med Opčinam (Trstom), Divačo in Reko', ki se izvaja v sodelovanju s Hrvaškimi železnicami-Potniški promet in CEI (Central European Initiative) iz Trsta ter s podporo pridruženega partnerja Ministrstva za infrastrukturo RS. Vozil bo v sestavi nove enopodne elektromotorne garniture (EMG) Stadler Flirt, s katero je možen tudi prevoz koles," so pojasnili v odgovoru na naša vprašanja na Slovenskih železnicah.

V sredo, 24. aprila, bo tako novi vlak Slovenskih železnic (Stadler Flirt EMG) prvič zapeljal na omrežje hrvaških železnic. "Naša želja je, da sodobne nove garniture Slovenskih železnic, Stadler Flirt EMG, kmalu vključimo tudi v promet med Ljubljano in Zagrebom," še poudarjajo.

Nov vlak Stadler je opremljen s sodobno opremo, kot so wi-fi sistem, prostor za kolesa in otroške vozičke. "Čas na poti z vlakom lahko potniki izkoristijo za branje, varno uporabo telefonov, brskanje po spletu, tudi z uporabo brezplačnega wi-fi omrežja. Potniki imajo na vlaku Stadler Flirt EMV tudi možnost uporabe vtičnic za polnjenje elektronskih naprav, garnitura je klimatizirana, opremljena s toaletnimi prostori, previjalno mizo itd.," so še navedli na SŽ, kjer opozarjajo tudi na trajnostni vidik.

Pri prevozu potnikov SŽ porabijo skoraj petkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v cestnem avtomobilskem prometu. "Prevoz potnikov po železnici je tudi statistično kar 40-krat bolj varen v primerjavi s cestnim avtomobilskim prometom. Zato smo veseli, da bodo potniki imeli na voljo še eno vlakovno povezavo," so še zapisali.

 

Odhodi vlaka z Opčin so predvideni ob 7.50 s prihodom na Reko ob 9.54. Povratek z Reke bo ob 18.25 s prihodom na Opčine ob 20.40. Potniki bodo na slovenski strani lahko vstopili ali izstopili v Sežani, Divači, Pivki in Ilirski Bistrici. Kot zagotavljajo na SŽ, bo pot iz Ilirske Bistrice do Reke trajala z vmesnimi postanki vlaka 59 minut.

Vozovnice za ta vlak so na voljo po posebni promocijski ceni. Enosmerna vozovnica za vlak od Opčin do Reke znaša 8 evrov. Otroci od 6. do 12. leta potujejo s 50-odstotnim popustom, mlajši od 6 let pa brezplačno. Cena za prevoz spremljanega kolesa v eno smer znaša 5 evrov.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija