NOV VODNI VIR ZA ISTRO JE POTRJEN: Vrednost projekta znaša skoraj 134 milijonov evrov

Slovenija

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo. Ministrski zbor je na dopisni seji sklenil podpreti rešitev, ki predvideva izvedbo akumulacije Padež/Suhorca.

Država namerava s predlagano rešitvijo zagotoviti nov neodvisni nadomestni oziroma dodatni vodni vir za prebivalce slovenske Istre, ki jih z vodo oskrbuje Rižanski vodovod Koper, rezervni vodni vir za prebivalce kraškega zaledja, ki jih z vodo oskrbujeta Kraški vodovod Sežana in Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica, po možnosti pa tudi rezervni vir vodovodnega sistema za območje občine Pivka. S tem naj bi zagotovili zadostne količine vode ustrezne kakovosti za vodooskrbo prebivalstva s pitno vodo za obdobje vsaj 50 let.

Načrtovane prostorske ureditve se nahajajo na območju občin Divača, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica in Pivka, so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Obsegajo pregrado in akumulacijo na vodotoku Suhorca, črpališče z dodatnim jezom in vodnim zajetjem na vodotoku Padež, čistilno napravo za osnovno čiščenje vode iz akumulacije Suhorca ter povezovalni transportni vodovod od Padeža do Rodika s pripadajočimi objekti za navezavo na obstoječi sistem oskrbe s pitno vodo.

Vrednost projektne, prostorske in investicijske dokumentacije po pogodbi znaša dobrih šest milijonov evrov, vrednost celotnega projekta, ki se bo financiral iz proračunskih virov, sklada za vode in Kohezijskega sklada pa je skoraj 134 milijonov evrov. Zaključen bo predvidoma konec leta 2027.

Proti rešitvi zagotavljanja pitne vode za slovensko Istro z zajezitvijo Suhorce so se sicer v preteklosti izrekli mnogi deležniki. Konec marca so sežanski občinski svetniki poudarili, da akumulacija Padež/Suhorca ni primerna rešitev celostnega sistema za zagotavljanje pitne vode za območje Istre, Krasa, Brkinov ter notranjsko-kraške regije. V Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so nad predlagano rešitvijo zaskrbljeni, so sporočili julija.

Državni svet je julija s sklepom vladi predlagal, naj se ponovno opredeli do projekta oskrbe s pitno vodo Obale in Krasa. Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor pa aprila ni podprl sklepa, po katerem bi ministrstvo za okolje in prostor znova preverilo vse možnosti za vzpostavitev vodnih virov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .08. 2021 ob  16: 03
-2
groza!!! stroka je proti tej rešitvi, vrli poslanci pa so potdili načrt, ki škodi naravi, ljudem in proračunu.