NOV VIRUS, KI POVZROČA SKRBI: NIJZ razkril stopnjo tveganja pri nas (VIDEO)

Slovenija

Stopnja tveganja za pojav novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je za Slovenijo relativno nizka, je danes pojasnila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, se pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni. 

Podatki o virusu so za zdaj še zelo skopi

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Sočanova, je virus genetsko sicer podoben sarsu, a strokovnjaki še ne vedno, če to pomeni tudi podoben potek bolezni. Na vprašanje, ali je potek okužbe z novim koronavirusom vselej težak, še ni mogoče odgovoriti. Nekateri koronavirusi povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa tudi težje okužbe dihal.

Za zdaj tudi ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom. Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč in sladkorno bolezen. Težak potek naj bi imela približno petina bolnikov, je pojasnila Sočanova. Prav tako še ni jasno, ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo.

Cepiva za virus še ni

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, je verjetno od dva do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov. Cepiva za virus še ni, saj je po besedah Sočanove pot od ideje do izdelave cepiva dolga. Po njenih besedah pa je pomembno, da se ob takem tveganju začne razvoj cepiva čim prej.

Kitajske oblasti prometno izolirale več mest

Žarišče izbruha je mesto Wuhan v osrednjem delu Kitajske, ki so ga tamkajšnje oblasti danes prometno izolirale, ob tem pa še več mest v provinci. Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov. Kitajske zdravstvene oblasti pa svetujejo, da se v mesto Wuhan ne potuje, dokler se razmere ne umirijo, je o pojavu novega virusa še mogoče prebrati na spletni strani NIJZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija