NIJZ OPOZARJA: Konoplja povzroča zasvojenost, zastrupitve z njo so v porastu

Slovenija

Številni zdravstveni strokovnjaki, ki se vsakodnevno soočajo s posledicami (zlo)rabe konoplje, so odločno proti kakršni koli legalizaciji ali deregulaciji konoplje za osebno uporabo, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer podrobno opisujejo, zakaj.

Pred udeležbo volivcev na referendumu glede uporabe konoplje za osebno uporabo strokovnjaki opozarjajo, da takšna legalizacija konoplje prinaša pomembna tveganja za zdravje posameznikov in celotne družbe – od porasta uporabe konoplje zlasti med mladimi, povečanja tveganj za duševne motnje, zastrupitev s konopljo, do tveganj za poslabšanje prometne varnosti in nesreč na delovnem mestu, so njihova pojasnila, objavljena na spletni strani NIJZ, zakaj so proti kakršni koli legalizaciji konoplje.

"V zadnjem času se vrstijo izjave in sporočila, ki prikazujejo uporabo konoplje kot normalizirano vedenje in ne kot zdravstveno tveganje. A izkušnje iz tujine, kjer so šli po poti legalizacije konoplje – denimo v nekaterih državah ZDA in v Kanadi, kažejo prav nasprotno. Uporaba konoplje zaradi splošnega prepričanja o neškodljivosti oz. celo koristnosti konopljinih pripravkov narašča.

Na podlagi izkušenj držav, ki so se v preteklih letih odločile za deregulacijo konoplje, torej vemo, da se z večjo dostopnostjo veča njena uporaba ter da poleg naraščajočega trajanja uporabe konoplje uporabniki prehajajo na izdelke z višjo vsebnostjo THC. Jasno je že tudi, da ilegalni trg s konopljo na račun legalizacije konoplje ne izgine," je zapisano na spletni strani NIJZ pod naslovom 'Zdravstveni strokovnjaki proti legalizaciji in deregulaciji konoplje za osebno rabo'.

Kot med drugim poudarjajo v zapisu, je konoplja droga, ki povzroča zasvojenost. Približno eden od petih ljudi, ki uporabljajo konopljo, ima motnjo zaradi te uporabe. To tveganje se povečuje z zgodnjim začetkom uporabe in pogostejšo uporabo. Po ocenah je vsak tretji mladi, ki je vsaj enkrat tedensko uporabljal konopljo, odvisen od nje, kar je hujša oblika motnje zaradi uporabe konoplje.

Opozarjajo tudi, da zgodnji začetki uporabe konoplje ter pogosta in redna uporaba pomembno vplivajo na razvoj resnih duševnih motenj, pa tudi, da so v Sloveniji v porastu zastrupitve s konopljo. Njena uporaba pa zmanjšuje tudi psihofizične sposobnosti za vožnjo, kar poveča tveganje za prometne nezgode.

Objava je na družbenem omrežju Facebook naletela na precej vprašanj in komentarjev, med drugim: "Zdravila pa niso droga?", "Proti cigaretam pa nič ne ukrepate? Kot stroka bi morali o konoplji več vedeti in ne, da izražate osebna mnenja. Čike prepovejte, pa alkohol, če se vam gre toliko za zdravje naroda.", "Najboljša je tista o povečanem tveganju za prometno nesrečo ob uživanju konoplje. Koliko večja pa je ob uživanju alkohola? Ali bolje, koliko nesreč povzroči pri nas alkohol in koliko trava?".

V zadnjem času se vrstijo izjave in sporočila, ki prikazujejo uporabo konoplje kot normalizirano vedenje in ne kot...

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Monday, May 27, 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .05. 2024 ob  07: 36
17
pa še to, nekateri so zasvojeni z dobro plačanimi delovnimi mesti....
kokodek |  29 .05. 2024 ob  07: 34
14
mah, ke strokovnjaki so to, očitno ne gledajo niti televizije, kaj šele, da bi prebrali, kakšen strokovni članek. Sicer pa je bil njihov dolgoletni vodja dr. Krek, ki ni bil vreden narediti ene varne sobe za odvisnike. Je pa zato zelo lezel v tazadnjo Janezu s vojimi skopiranimi tabelami......
hribi |  29 .05. 2024 ob  06: 19
-7
Predlagam dopolnitev referendumskega vprašanja: Ali ste za to da se prostovoljno življenje konca z uporabo konoplje?
Cazzimperio  |  29 .05. 2024 ob  05: 13
Z dodatkom metadona je konoplja idealna za osebne potrebe.
Odvisnost ni bolezen je znak slabičev.
Ukinitev in zaprtje ambulant za odvisnike.
Naj zdravljenje plačujejo sami iz svojega žepa.
JKDWingChun |  28 .05. 2024 ob  19: 34
16
Pa še to če bi vsi ti degeni bili res strokovnjaki bi priznali da je konoplja zdravilna in ne zasvoji. Samo ker so vsi oni plačanci in zaviralci je tkomkot je. Slovenija kar se tega tiče je en navaden poden od podna
JKDWingChun |  28 .05. 2024 ob  19: 02
18
Ahaaaaa evo zaviralce legalizacije konoplje!
A tobak, alkohol pa ne zasvojijo? Pa dalec najvec odvisnokov na svetu je pa od cukra. Ajde pa prepovejte cuker! To pa ne a? Zakaj le? Ker se cukru tudi reče tihi zastrupljevalec in ubijalec? Konoplja sama ne zasvoji. Zasvoji pa konoplja v mešanici s tobakom! Tko v vednost vam bedakom podkupljenim na NIJZ