NI DOLGO TRAJALO: Po več pozivih so sprožili peticijo proti usmrtitvi psa Arona

Slovenija

Novica o tragični smrti 8-letne deklice je dodobra pretresla Slovenijo, v teh dneh pa so še glasnejši pozivi proti usmrtitvi psa. Ti so se prvotno širili po družbenih omrežjih, zdaj pa je za to sprožena tudi peticija.

Peticija Proti evtanaziji Arona je že od včeraj dostopna na spletni strani, v tem času (v času pisanja članka) pa jo je podpisalo že 6.626 nasprotnikov usmrtitve.

Kot izhaja iz opisa pobudnika peticije, je po zakonu nevaren pes tisti, ki izpolnjuje pogoje za nevarno žival. To so živali, ki ogrožajo svojo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka, pa tudi tisti psi, ki so človeka ali žival ugriznili.

Med nevarne pse pa ne spadajo psi, katerih posledica je ugriz nedovoljenega vstopa v objekt, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Mednje prav tako ne spadajo službeni, policijski in vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službenih obveznosti.

Kot navaja pobudnik peticije, je imel pes ograjeno dvorišče, na vhodu pa je bila tudi opozorilna tabla. Ker je bil pripet na svojem dvorišču, je bilo po njegovih besedah za varnost poskrbljeno.

"Splet nesrečnih okoliščin je privedel do tragedije, ko je osemletnica brez nadzora odrasle osebe vstopila na sosedovo dvorišče in brez prisotnosti lastnika stopila do psa. Iskreno sožalje družini ob izgubi otroka, vendar smrt psa ni potrebna. Samo en ugriz je bil usoden. Pes je branil svoj teritorij in osebni prostor," je med drugim zapisano.

Anketa je pokazala, da je večina proti usmrtitvi psa

Včeraj smo o tem vprašanju ustvarili tudi anketo, na katero se je odzvalo veliko število bralcev. Vprašali smo jih, ali bi morali psa po takšni tragediji uspavati, na voljo pa smo dali pet različnih odgovorov: ne, v nobenem primeru; ne, pes v tem primeru ni kriv; ne znam presoditi; da, gre za nevarnega psa ter da, brez odlašanja.

Kot kažejo rezultati ankete, so nasprotniki usmrtitve krepko pretehtali ostale. Kar 932 bralcev oziroma 67 odstotkov jih je odgovorilo, da pes v tem primeru ni kriv. 13 odstotkov jih meni, da psa ni potrebno uspavati v nobenem primeru, sedem odstotkov pa, da gre za nevarnega psa. Osem odstotkov bralcev meni, da bi morali psa brez odlašanja uspavati, pet odstotkov pa jih v tem primeru ne zna presoditi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija