NEVIDNI OTROCI V ČASU EPIDEMIJE: Ne zamudite pomembnega predavanja socialne pedagoginje

Koper

V času epidemije so se med drugim ponovno zaprle tudi šole. Z zaprtjem in izgubo socialnih stikov ter različnih pomembnih podpornih mrež med otroki, na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem (UP PEF) opažajo porast anksioznih in depresivnih stanj. Danes zato pripravljajo predavanje, ki si ga ob 17. uri lahko ogledate prek spleta.

Medtem, ko so se nekatere že obstoječe stiske otrok lahko še poglobile, so se le-te v času zaprtja šol pojavile tudi pri tistih, ki poprej niso imeli težav. Stiske potencirajo različni dejavniki: velikokrat k temu pripomore disfunkcionalnost družine, kjer otrok sedaj preživi 24 ur na dan, z izolacijo pa je izgubil tudi vse siceršnje varovalne dejavnike (vrstnike, učitelje, svetovalne delavce, razširjeno družino). Prav tako stiske potencira socialna distanca.

Socialni stiki z vrstniki so tisti, ki pomembno vplivajo na razvoj otrokove samopodobe in izoblikovanje identitete, zato je pomembno, da le-te obdržimo in krepimo tudi v trenutni situaciji. Obenem pa je skrb vzbujajoče nekritično opevanje informacijske tehnologije. Ta lahko v sedanji situaciji vsekakor služi pri vzpostavljanju stikov, ne more pa nadomestiti dejanskih stikov v živo, so prepričani na UP PEF.

V okviru projekta Reagiraj! Nisi sama – Nisi sam vas zato vabijo na gostujoče spletno predavanje socialne pedagoginje Katarine Gradišar Seifert, ki je zaposlena kot svetovalna delavka na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana. V svoji bogati karieri je nabrala neprecenljive izkušnje, ki ji pomagajo pri formalnem svetovanju dijakom, staršem in učiteljem ter pri vodenju med vrstniške in šolske mediacije.

Če se želite udeležiti dogodka, ki bo potekal prek spleta, pišite na reagiraj@gmail.com. Ekipa Reagiraj! vam bo poslala povezavo za e-predavanje.

K udeležbi so vabljeni študentke in študenti ter vsi pedagoške in strokovne delavce Univerze na Primorskem, kot tudi ostala zainteresirana javnost.