NERAZUMNO IN BREZGLAVO ODPIRANJE CESTE ČEZ VRŠIČ: Številni za prvi maj čez prelaz kljub zapori

Posočje

Krajevna skupnost Soča Trenta je na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek v torek naslovila odprto pismo glede čiščenja zasnežene ceste čez prelaz Vršič med prvomajskimi prazniki. Krajani že dlje časa opozarjajo na problem vzdrževanja Vršiške oz. Ruske ceste. V minulih dneh pa je bila cesta zaprta, čeprav je bila kopna.

Kot je spomnil predsednik sveta Krajevne skupnosti Soča Trenta Božidar Kavčič, so prebivalci doline Soče in Trente že pred več kot štirimi leti pisali odprto pismo takratnemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, s katerim so se dogovorili, da se spremeni kategorija ceste čez Vršič z vidika zimskega vzdrževanja tako, da se cesto čisti in ohranja odprto, dokler snežne razmere zaradi nevarnosti snežnih plazov to dopuščajo.

"V zadnjih štirih letih smo že opozarjali na nerazumno pozno odpiranje, ko je bila cesta že sama po sebi kopna, včasih pa tudi na brezglavo odpiranje Vršiča z veliko stroški, klub temu da se je v naprej vedelo, da bodo zapadle velike količine snega," je pojasnil Kavčič. Ob tem je izpostavil tudi problematiko tega, da 18 kilometrov dolg odsek ceste čistita dva koncesionarja, in sicer Kolektor CPG s svojimi stroji iz 30 kilometrov oddaljenega Bovca in Gorenjska gradbena družba s svojimi stroji iz Kranjske Gore.

"Vsak iz svoje strani vedno opravita težji del posla po klancu navzgor do meje na vrhu in se nato obrneta ne glede v kakšnem stanju je cesta na drugi strani," je poudaril Kavčič in dodal, da se je enako zgodilo tudi za letošnje prvomajske praznike. Cesta čez Vršič je bila zaprta od prvih snežnih padavin v nedeljo, 28. aprila, in je ostala zaprta vse do torka, 7. maja, danes je cesta za osebna vozila z zimsko opremo prevozna. "Vmes je koncesionar s primorske strani dvakrat očistil cesto do meje na vrhu, medtem ko je sneg na gorenjski strani skopnel," je pojasnil Kavčič in dodal, da so se številni čez Vršič peljali po uradno zaprti cesti.

Ob poizvedovanju, zakaj Vršič ni odprt, so krajani, za katere je povezava do Kranjske Gore zelo pomembna, prišli do informacije, da morajo koncesionarji dobiti dovoljenja s strani Agencije RS za okolje glede varnosti pred plazovi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija