NE S PLAČILOM GLOB: Vlada bi ribičem pomagala z nadomestili in pravno pomočjo

Slovenija

Vlada je danes sprejela predlog spremembe zakona o pomoči ribičem. Spreminja se 15. člen zakona, ki predvideva nadomestila ribičem za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova, in pa 21. člen, ki ureja pravno pomoč zanje. Vlada državnemu zboru predlaga, da se opisane spremembe sprejme po skrajšanem postopku.

Kot je v izjavi za medije pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, je sprememba 15. člena zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (Zuvras) nujna za nadaljnje zagotavljanje nadomestil ribičem, ker je s koncem minulega leta na ravni EU prišlo do sprememb pravil, ki urejajo državno pomoč za ribištvo in akvakulturo.

"Glede na to je pripravljena nova shema državne pomoči ribičem, in sicer se nadomestilo dodeljuje skladno s smernicami Evropske komisije o državni pomoči v sektorju ribištva in akvakulture kot likvidnostno pomoč ribičem imetnikom dovoljenja za gospodarski ribolov," je dejala.

21. člen medtem ureja pravno pomoč za ribiče, ki so jim hrvaški organi izdali kazni zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji. S spremembo želi vlada po besedah Le Marechal Kolar zaščititi ribiče, saj so nekatere globe že postale pravnomočne.

"21. člen spreminjamo na način, da bo navedena pravna pomoč obsegala stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, v katerih se pravna pomoč izvaja, varščine ter v primeru prisilne izterjave povračilo glob, denarnih kazni ter stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem postopkom ali zaradi tega postopka," je pojasnila.

S ciljem zaščite ribičev v najkrajšem možnem času vlada državnemu zboru predlaga, da opisane spremembe sprejme po skrajšanem postopku.

Pred tem je sicer že opozicijska SDS pripravila predlog spremembe Zuvras, po katerem bi vlada med drugim ribičem v 30 dneh poravnala globe, ki skupno znašajo okoli 3,4 milijone evrov. Vlada je v torek podala negativno mnenje o tem predlogu, saj meni, da bi to pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Namesto plačila glob vnaprej bo vlada tako ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in pravne pomoči, če bodo hrvaški organi začeli s prisilnimi izterjavami. Do teh naj še ne bi prišlo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija