NASVETI OB BOLEČEM GRLU: Na to hrano raje pozabite!

Trendi

V obdobju, ko virusi in bakterije prežijo na naša telesa, lahko vneto grlo postane še dodatno neprijetno. Da bi pospešili okrevanje, je pomembno paziti na prehrano in se izogibati določenim živilom.

1. Hrustljavi prigrizki: Živila, kot so čips, krekerji ali palčke, dražijo občutljivo grlo in povzročijo dodatno nelagodje. Ostri robovi takšnih prigrizkov otežijo požiranje. Priporočljivo je izbrati mehkejšo hrano, ki ne bo dodatno dražila grla, piše na spletni strani Ordinacija.hr.

2. Agrumi: Svežim agrumom, čeprav so bogati z vitaminom C, se je priporočljivo izogibati, saj dražijo grlo. Stisnjeni in naravni sokovi predstavljajo boljšo alternativo za pridobivanje potrebnega vitamina C brez dodatnega draženja.

3. Začinjena hrana: Miti o tem, da začinjena hrana pomiri boleče grlo, niso utemeljeni. Nasprotno, začinjena hrana dodatno draži že prizadeto grlo. Priporočljivo je izbrati blage in nezačinjene jedi.

4. Kisla hrana: Živila z visoko vsebnostjo kisline, podobno kot citrusi, povzročijo dodatno draženje grla. Med boleznijo se izogibajte vloženemu sadju, zelenjavi in podobni hrani, dokler bolečina ne mine.

5. Sveža in trda zelenjava: Kljub priljubljenosti narezane zelenjave, kot so korenje ali steblo zelene, ta živila dodatno razdražijo boleče grlo. V obdobju bolezni je bolje uživati kuhano zelenjavo, ki bo manj obremenila grlo.

6. Ocvrta hrana: Ocvrta hrana, čeprav je morda privlačna, ni najboljša izbira ob bolečem grlu. Med simptomi se izogibajte ocvrti hrani in raje jejte manjše porcije lažje prebavljive hrane.

Z zavestno izbiro prehrane olajšate neprijetnosti bolečega grla in pospešite proces okrevanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija