NAPADALCU NA PRIMORSKO NOVINARSKO EKIPO POGOJNA KAZEN: Želel le, da ga pustijo na miru

Kronika

Na Okrajnem sodišču v Novi Gorici je danes potekala glavna obravnava zoper Denisa Koršiča, obtoženega groženj in poškodovanja tuje stvari ob napadu na ekipo Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Obtoženega na obravnavo ni bilo, sodišče pa ga je v odsotnosti obsodilo na pogojno šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Obtoženi mora poravnati tudi stroške sodne obravnave v višini 165 evrov in sodne takse v višini 80 evrov. Oškodovanca nista napovedala pritožbe na odločitev sodišča, obsojeni Koršič pa ima za napoved pritožbe osem dni. Sodba še ni pravnomočna.

Kot je ob začetku obravnave povedala sodnica Jožica Živec Umek se obtoženi razprave ni udeležil, ker naj ne bi imel več kaj povedati. Zato se je odločila, da glavno obravnavo kljub njegovi odsotnosti nadaljujejo.

V zagovoru je februarja povedal, da ni imel ničesar proti tej novinarski ekipi, niti proti novinarjem ali medijem, pač pa je želel le pokazati, naj ga pustijo pri miru.

Napad na televizijsko ekipo RTVS, na novinarko Mojco Dumančič in snemalca Darka Humarja, se je zgodil 8. avgusta lani okrog 11. ure na Trgu Evropa sredi Nove Gorice. Kot sta danes opisala dogajanje, je obtoženi v osebnem avtomobilu dvakrat peljal mimo njiju, ko sta se pripravljala na snemanje izjave ruskega turista, in nekaj kričal nanje v italijanskem jeziku. Ko je tretjič pripeljal mimo, je zavil s cestišča naravnost proti ljudem.

Dumančičeva in Humar sta bila s hrbtom obrnjena proti cesti in vozila, ki je drvelo proti njim, nista videla. Da bi preprečil trk z vozilom, ki je z veliko hitrostjo vozilo proti njim, je ruski turist prijel Dumančičevo in jo odrinil, Humar pa se je ob tem obrnil in ob pogledu na vozilo lahko le odskočil. Voznik je tako zadel le stojalo s kamero, ki je ob trku padla na tla in se močno poškodovala.

Novinarka Mojca Dumančič

Voznik je po trku odpeljal naprej in preko mejnega prehoda v Solkanu zapeljal v Italijo. Glede na to, da si je registrsko številko avtomobila zapomnil očividec, ki je danes tudi pričal na sodišču, so policisti imeli vsaj osnovne podatke za iskanje osumljenca. Pri iskanju so slovenskim pomagali tudi italijanski varnostni organi. Po nekaj dneh so ga izsledili v Gorici, kjer 40-letni slovenski državljan živi.

Po tem napadu sta bila tako Dumančičeva kot Humar pretresena in prestrašena, kar ju je po današnjem pričanju na sodišču spremljalo še nekaj časa.

"Nikakor ne morem govoriti o zadovoljstvu z obsodbo ali o olajšanju, saj tu ne gre za nikakršne občutke, ko se nekomu nekaj dosodi. Gre za to, da je ta postopek pokazal, da je treba opozoriti na tvegano delo novinarjev. Gre namreč samo za to, da je nekdo ogrožal naju s snemalcem, ker sva opravljala svoje profesionalno delo," je po zaključku povedala Mojca Dumančič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija