NAMERNO PODTIKANJE POŽAROV ZARADI ZASLUŽKA? V Italiji zaostrili kazni za požige (VIDEO)

Svet

Italija se to poletje spopada s številnimi požari, ki so terjali več smrtnih žrtev in povzročili ogromno škodo. V Rimu ocenjujejo, da so več sto požarov zanetili požigalci, zato se je vlada v ponedeljek odločila zvišati najvišjo kazen za namerni požig s štirih na šest let zapora, za požig iz malomarnosti pa z enega na dve leti zapora.

Samo konec julija so gasilci na Siciliji, Sardiniji, v Apuliji in Kalabriji izvedli več kot 3200 operacij. Italijanski oddelek za civilno zaščito pa ocenjuje, da je bil velik del požarov v državi podtaknjen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po mnenju strokovnjakov naj bi za podtaknjenimi poletnimi požari večinoma stala želja posameznikov po zaslužku. Na to je večkrat opozorila tudi civilna zaščita. Italija je sicer že leta 2000 uvedla zakonodajo, ki prepoveduje gradnjo na nedavno pogorelem zemljišču. S tem naj bi ustavili morebitne požigalce, ki bi želeli poceni kupiti zemljišče na območju pogorišča.

Ta zakonodaja sicer ni bistveno vplivala na namerne požige, saj si nekateri, zlasti na jugu Italije, želijo državo prisiliti k ponovnemu pogozdovanju. S tem naj bi si prizadevali zagotoviti zaposlitev, saj je na številnih območjih južne Italije brezposelnost precej višja od 20 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija