NAJBOLJ DEPRESIVEN DAN V LETU: Kako se spopasti z 'otožnim ponedeljkom'

Trendi

Tretji ponedeljek v januarju, znan tudi kot 'otožni ponedeljek', se pregovorno šteje za najbolj depresiven dan v letu. Letos bo to 15. januar. S tem dnem se zaključi veseli december, večina novoletnih zaobljub je že prelomljenih in dejstvo, da gre za ponedeljek, prav tako ne pomaga.

Januar na splošno velja za najbolj depresiven mesec v letu, pri čemer tretji ponedeljek v januarju izstopa kot vrhunec teh občutkov. Znanstveno ozadje tega dneva izhaja iz formule, ki jo je sestavil profesor psihologije Cliff Arnall. V enačbo so vključeni različni dejavniki, kot so dolgovi, višina plače, vreme in drugi, ki naj bi skupaj povzročili občutek depresije in slabega razpoloženja.

Čeprav mnogi znanstveniki dvomijo v resničnost te formule in menijo, da gre za marketinški trik britanske turistične agencije Sky Travel, mit o najdepresivnejšem dnevu ostaja živ. Kljub temu strokovnjaki za duševno zdravje opozarjajo, da je potrebno duševne težave, kot je depresija, obravnavati z resnostjo in da poimenovanje 'otožni ponedeljek' lahko banalizira te teme.

V resnici je občutek otožnosti nekaj, s čimer se vsi srečamo občasno, vendar mnogi opozarjajo, da iskanje posebnega dneva za tovrstne občutke lahko privede do samouresničujoče se prerokbe. Pomembno je razumeti, da vsi doživljamo padce razpoloženja, vendar je ključno razlikovati med občasnimi otožnimi trenutki in klinično depresijo.

Leta 2018 je avtor izraza 'otožni ponedeljek' izjavil, da ni želel ustvariti negativnega prizvoka tega dneva, temveč je hotel spodbuditi ljudi k sprejemanju bolj drznih odločitev v svojem življenju, piše The Independent.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija