Na Vipavskem zadovoljni z letino marelic

Vipavska dolina

Polovica vseh izmed 38 hektarov intenzivnih nasadov marelic je v zgornji Vipavski dolini. Letošnja letina tega sladkega sadeža, ki ga v preteklosti niso pretirano cenili, je dobra. Sadjarji lahko pričakujejo okrog 15 ton sadežev na hektar sadovnjaka, v letih dobre rodnosti pa lahko iz njih poberejo tudi do 20 ton sadja.

"Letošnja letina marelic bo dobra, tako kot so letos dobro obrodile češnje in, kot vse kaže, tudi breskve," je za STA povedala vodja Sadjarskega centra Bilje pri Kmetijsko gozdarski zbornici (KGZ) Nova Gorica Nikita Fajt.

Fajtova je poudarila, da so marelice nekje okrog dobre polovice obdobja zorenja marelic, dozoreti morajo le še pozne sorte; "Nekaj marelic bo še v prihodnjih desetih dneh, večina marelic pa je doslej že pobranih."

Vse več marelic tudi v Brdih

Če imamo v Sloveniji malo intenzivnih nasadov, pa je posameznih dreves in manjših nasadov veliko, ugotavljajo v KGZ Nova Gorica. Poleg zgornje Vipavske doline drevesa marelic vse pogosteje nasajajo tudi v Goriških Brdih, kjer prav tako dobro uspevajo.

Sadja je za vse ljubitelje dovolj, prav tako bodo skrbne gospodinje letos lahko pripravile dovolj marmelad in sokov za zimske dni.

Pridelava marelic je ena od tržnih niš, saj je povpraševanje po tem domačem sadju precej večje od pridelave. Marelice dosegajo na trgu tudi dobro ceno - letos so za kilogram sadja dobili približno dva evra.

"Marelice so idealen sadež za predelavo - marelične marmelade so med najboljšimi, iz njih delajo sokove, sušijo jih, uporabna je tudi v kulinariki, predvsem v različnih pecivih," je še povedala Fajtova.

Sadež tudi izjemno zdrav

Poleg vsega pa so marelice tudi zelo zdrave. Imajo veliko karotena, vitamina A in C, med minerali pa vsebuje predvsem kalij, kalcij in izjemno veliko železa.

Na Planini nad Ajdovščino, kjer ima sadjar Peter Marc tudi največji marelični nasad v državi, so letos že četrtič zapored pripravili strokovno-družaben dan, posvečen marelicam. Obiskovalci so si lahko ob strokovnem vodenju ogledali nasade ter se ob zaključku posladkali z jedmi iz marelic, ki so jih pripravile članice Društva gospodinj s Planine.

Deli novico: