NA SOTOČJU SE ZAČENJA LETOŠNJI OVERJAM: Glava zvezda Ziggy Marleyn

Posočje

Na tolminskem Sotočju se bo danes začel festival Overjam, posvečen reggea glasbi. Potekal bo mesec dni prej kot v preteklih letih. Na njegovih odrih se bo do 15. julija zvrstilo več kot 50 nastopajočih, prav na tem festivalu pa bo prvič v Sloveniji nastopil Ziggy Marley, najstarejši sin legendarnega Boba Marleyja, tudi sam zavezan reggae glasbi.

Ziggy Marley bo na Overjamu nastopil v četrtek, 12. julija. Najstarejši sin jamajške legende je eden od vodilnih ustvarjalcev reggae glasbe. V svoji karieri je osvojil osem grammyjev ter kopico drugih nagrad. Odraščanje ob slavnem očetu je imelo nanj velik vpliv - po nekaj otroških glasbenih sestavih je leta 1979 pri 11 letih s svojimi sorojenci ustanovil The Melody Makers.

V naslednjih letih je zasedba izoblikovala svoj zvok in se z njim oddaljila od očetove zapuščine. Devet let po nastanku so izdali mednarodno prepoznaven album Conscious Party, sicer tretji po vrsti, ki je vseboval tudi uspešnici Tomorrow People in Tumblin' Down'. Zanj so prejeli grammyja.

V letih, ki so sledila mednarodnem uspehu, je Ziggy Marley z The Melody Makers ustvaril mnogo legendarnih albumov in skladb ter prejel več grammyjev, uspeh za uspehom pa je nizal tudi po letu 2003, ko je začel nastopati samostojno. Sem sodijo grammyji za albume Love is my Religion, Ziggy Marley in Concert, Fly Rasta in Ziggy Marley ter nagradi grammy in emmy za ustvarjanje glasbe za otroke. V teh letih je ustvaril mnogo svojih najboljših glasbenih del.

Poleg premika termina v mesec julij pa Overjam najavlja še nekaj drugih novosti: danes in v sredo bodo na Sotočju nastopili sound systemi in selektorji, festival pa bo v polnem pogonu od četrtka do sobote. Zadnji festivalski dan bo namenjen počitku in odhodu, zato programa takrat ne bo. Ob glasbenem delu pa bo potekalo tudi obfestivalsko dogajanje z mnogimi delavnicami, animacijsko-ustvarjalnim programom Overjam4Kidz ter izobraževalnim programom Overjam Univerze.

Kot so sporočili organizatorji, potomec legendarnega Boba Marleyja v Slovenijo prihaja ob novo izdanem albumu Rebellion Rises, na koncertu pa ne bodo manjkali niti njegovi starejši hiti, kot so Tomorrow People, Tumblin' Down, True to Myself in Love is my Religion.

Med nastopajoče na glavnem odru so organizatorji povabili še nekaj znanih reggae izvajalcev, kot so Macka B, Mellow Mood, New Kingston, Brain Holidays, Protoje in domači Siti hlapci. Dogajanje se bo sicer vrstilo na štirih odrih.

Deli novico:

tolminec | danes ob 07:58 curlo | včeraj ob 15:28  |  11 .07. 2018 ob  11: 22
Smatram , da sta obadva vegana, ker vas toliko skrbi za zivali.
tolminec | danes ob 07:58  |  11 .07. 2018 ob  11: 13
Ce ti je regggae "kazin" , ko pa je namen in feeling glasbe lih obraten ,nimas pojma pac.

Zdaj, ce TI ne znas cenit tudi glasbe ,ki je sestavljena iz 3h akordov si pac OMEJEN.

Ni da je treba stalno poslusat npr....Chick Corea, Thelonius Monka..Davisa..

In ne nazadnje, glej ki tudi Pastorius je igral i shot the serif.

Za 3 festivale na leto ki imate, so res motene zivali ja. A tovarne, lovci, jih ne motijo skozi CELO LETO?

tolminec |  11 .07. 2018 ob  07: 58
@curlo danes ob 15.28.mislim, da si močno udaril mimo. Tu ni govora o tem kakšna glasba se kje dogaja, ali gre za to , da ali je to " REGGEAE" ali METAL ....to res ne spada v ruralo, še posebej ne na take destinacije, kjer so v bližini divje živali. Mislim, da je spodaj pišeči hotel to povedati in mu dam prav. Ti pa glede glasbe ne vem , če lahko sodiš kaj sploh je to, ker, če bi imel kaj pojma bi lahko drugače artikuliral tvoje trditve. Z glasbo, tako kot jo svet ceni in pozna verjetno nisi glih na "TI", zato ti rpedlagam en kratek tečaj o tem kaj pomeni biti glasbenik in se celo življenje učiti in se aktivno ukvarjati z njo, ali drgnit tiste 3-4 akorde, alli morda niti to ne.Važno je , da se dela "kažin", da ga normalna nezadeta faca ne more prenašat. Če je to muzika, potem je vsaka motorna žaga lahko kitara in še bolj poceni je. Kultura ti manjka dragi moj in te se ne da absorbirati na način, ki a ti zagovarjaš, zato je boljše , da ne pišeš več takih floskul, ki vsakega z normalno percepcijo ( tudi mene ) dobesedno zakurijo.
curlo | danes ob 15:28  |  10 .07. 2018 ob  15: 54
Govorimo o REGGEAE festivalu, ne metal. Ukvarjaj se , se 45 let s glasbo ker NIMAS POJMA. Se posebej ko si napisal kako ti dojemas metal glasbo. Ignorant pac.

Ista logika katero hoces aplicirati , velja za tovarne (Magna , ti pase?), ceste, mesta. Nestoj se delat bolj medved, kot medvedi sami dej. Ce toliko skrbis za naravo, lahko gres pobirat smeti na plazo.
curlo |  10 .07. 2018 ob  15: 28
-1
Hja.....sam se z glasbo ukvarjam od osnovne šole naprej, se pravi že enih 45 let, a mi vseeno ni najbolj všeč, da se taki festivali, ki nimajo s pravo glasbo skoraj nič skupnega prirejajo v neokrnjen naravi, kjer bi vsaj živali,če ne že ljudje lahko imele svoj mir. Cela država je po drugi strani na nogah, ko se kaka medvedja družinica znajde blizu naselij ali večjih cest. Kdo je tukaj večji vsiljivec in zakaj potem moramo pobiti toliko in toliko teh ubogih bitij vsako leto? Ljudje, ki to počnemo bi se morali malo zamisliti ob takih eventih, ki definitivno ne spadajo v mir narave, še posebno ob taki glasbi, ki ni nič drugega kot imitiranje motornih žag na par 1000 watih podlage.
Trava nikoli ni in nebo bila droga |  10 .07. 2018 ob  13: 01
Zdravi, sprošča in združuje. Droge to ne delajo. Torej.
Justino | danes ob 12:21  |  10 .07. 2018 ob  12: 23
Ja? Ves koliko ljudi kupuje THC olje za se zdravit in lajsat bolecine. JE PA PREPOVEDANO THC OLJE, ker je smatrano kot DROGA.

Posljemo policaje na te ljudi?

Justino |  10 .07. 2018 ob  12: 21
kaj ima bolezen rak z to prireditvjo ? Trava je uradno prepovedana in zakon treba spoštovat ko bo drugače pa bo pač drugače.
Justino | danes ob 12:03  |  10 .07. 2018 ob  12: 13
Kaj se dogaja ze 15 let na festivalu? Konzumacija rastline/substance katero drzava ki jo je prepovedala (USA) , zdaj legalizira, saj je zdravilo in je MEHKA droga , z razliko od ALKOHOLA , kateri povzroca milijone smrti in bolezni na leto.

Justino, ko bos imel raka in kupoval THC olje, BOMO KLICALI POLICIJO, DA TE PRIDE ISKAT, OK?
bravo Justino |  10 .07. 2018 ob  12: 12
bevite un altro bicier
Justino |  10 .07. 2018 ob  12: 03
-1
Prireditev okrepit z policijo saj vemo kaj se dogaja in kaj nucajo obiskivalci.