NA SEZNAMU 'NAJBOLJ ISKANIH' V SLOVENSKI ISTRI: Raziskovalci prosijo za pomoč, išče se progasti gož (VIDEO)

Istra

Prva iskalna akcija progastega goža v slovenski Istri se je pred štirimi leti izkazala za zelo uspešno, letos pa jo je Nacionalni inštitut za biologijo ponovil. Domačine in obiskovalce zato prosijo, da jim pomagajo pri informacijah o pojavljanju te največje ogrožene nestrupene kače pri nas. Zaželene so fotografije in videoposnetki - brez skrbi, človeku so povsem nenevarne. Še več, domačini so jih že skoraj povsem navajeni.

Ste že slišali za progastega goža? Gre za ogroženo vrsto kače, ki jo pri nas lahko najdemo predvsem v slovenski Istri. Zdaj se je znašel, če se malo pošalimo, na seznamu 'najbolj iskanih'.

"Da, to je slovenska največja in nenevarna, se pravi nestrupena kača. Samice lahko dosežejo tudi več kot dva metra," je pojasnila Alenka Žunič Kosi iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

Prepoznamo ga po štirih temnih progah vzdolž celega telesa, prav tako ima stranski temni progi za očmi.

Po besedah Kosijeve je zanimivo tudi to, da so mladiči nekoliko drugačni, saj nimajo vzdolžnih prog po celem telesu, ampak imajo črne lise oziroma pike.

Točna lokacija, čas, ko srečate to kačo, in še kakšno zanimivost so ključni podatki, ki jih potrebujejo raziskovalci.

"Ker je tako velik, se tudi bolj počasi premika. Je pa sicer kar dober plezalec in plavalec, tako da ga večkrat opazimo tudi na drevesih," je povedala Kosijeva.

"Srečamo jih, ko hodimo okrog njih in na podobnih koncih. Sem že tudi doživel, da je visel na veji, kjer je davil miško. Še cvilila je," je povedal krajan ene izmed istrske vasi. Zaupal nam je, da je mogoče pri njemu videti tudi modrasa in črnico. Eno živi v zidu pri njegovi hiši.

Pa tudi sicer so v slovenski istri z določenimi kačami kar na 'ti'.

"Imel sem opravka z modrasom, z gadom. Nekoč sem modrasa opazil celo na otroškem igrišču," nam je zaupal drugi krajan.

"Ko grem po 'šparoge' in ostale stvari, imam vedno priliko videti tudi kakšno kačo. Večinoma so črnice, pa tudi kakšna belica se najde. Modrasa pa še nisem videl," je povedal tretji krajan.

Čeprav je progasti gož svoj dom našel v slovenski Istri, se je že zgodilo, da so ga opazili tudi drugod. Včasih na zelo nenavadnih mestih.

"Lahko se zgodi, da jih turisti nevede s kakšnim tovorom prepeljejo na druga območja Slovenije. En takšen primer se je pripetil zagotovo v Ljubljani, ko je kača nato po pomoti zašla v Atlantis," je povedala Kosijeva.

Skratka - oči na peclje. In če kje zagledate progastega goža, o tem obvestite raziskovalko Alenko Žunič Kosi na e-poštni naslov alenka.zunic-kosi@nib.si, ali na telefonsko številko 059 23 27 74.

Več o iskalni akciji progastega goža v slovenski Istri si lahko ogledate v spodnjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija