NA KOPRSKEM ŠE ENKRAT VEČ NEZAKONITIH MIGRANTOV: Večina jih zaprosi za azil

Kronika

Policijska uprava (PU) Koper je v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavala 2919 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo, kar je 96 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Koper Viljem Toškan. Skoraj vsi tujci zaprosijo za azil.
  

Viljem Toškan in Alenka Korošec Peruzin

Po besedah Toškana večina, okoli 80 odstotkov tujcev, ki mejo prestopi nezakonito, to še vedno naredi peš, vse več pa jih pri tem uporablja javni prevoz in druga prevozna sredstva. Omenjeni trend opažajo od januarja letos, ko je Hrvaška postala del schengna in ko na meji z njo ni več posebnega nadzora.

Med tujci, ki nezakonito prestopijo mejo, prevladujejo državljani Afganistana, sledijo državljani Konga, Burundija in Kube. Za večina Kubancev je ciljna država Španija.

Z letošnjim letom se je med ujetimi tujci bistveno povečal delež tistih, ki izrazijo željo za mednarodno zaščito. Zanjo zaprosijo praktično vsi, ki jih ujamejo. Tako je bilo v prvih štirih mesecih sprejetih 2758 namer za mednarodno zaščito. Za prosilce na PU Koper izpeljejo potreben postopek in jih predajo v Azilni dom Ljubljana. Nekaj tujcev izročijo tudi tujim varnostnim organom, predvsem Hrvatom, medtem ko so od Italijanov letos prejeli 22 tujcev, je povedal.

Do sredine maja so na PU Koper obravnavali 41 oseb, ki so organizirale nezakonit prehod migrantov čez mejo, kar je nekaj manj kot v enakem obdobju lani. Od teh so pred sodnika za prekrške privedli 18 oseb, vsem je bil odrejen pripor.

Eden od ukrepov za preprečevanje migracij so po besedah Toškana mešane patrulje, ki jih izvajajo s hrvaškimi in italijanskimi kolegi. Z italijansko mejno policijo patrulje izvajajo praktično vsak dan, predvsem pri nadzoru javnega prometa in vozil, ki gredo v smeri Italije, je povedal. Sicer pa so z obema sosednjima policijama v rednih stikih, izmenjujejo si statistične podatke, operativne informacije in izvajajo skupne operacije.

S preprečevanjem migracij in odkrivanjem kaznivih dejanj se znotraj PU Koper posebej ukvarja tamkajšnja policijska postaja za izravnalne ukrepe, ki jo vodi Alenka Korošec Peruzin. Postaja se je po besedah slednje ob vstopu Hrvaške v schengen kadrovsko okrepila na 111 policistov, kar se kaže tudi v številu izravnalnih ukrepov, ki jih izvedejo. Od začetka leta do danes so izvedli že 997 izravnalnih ukrepov, medtem ko so jih lani 207.

Po besedah Toškana so lani največ nezakonitih prehodov meje beležili na območju PU Koper, letos pa jih največ beležijo na PU Novo mesto, predvsem na območju Brežic.

Povedal je še, da bo infrastruktura na mejnih prehodih s Hrvaško, ki so bili ukinjeni, ostala v upravljanju ministrstva za notranje zadeve. Infrastrukturo na večjih mejnih prehodih bo uporabljala policija, na ostalih pa bo njena uporaba odvisna od pomembnosti mejnega prehoda. "Ponekod bomo zadržali neko nujno infrastrukturo, če bi bilo treba kdaj izvesti začasni mejni nadzor, za nekdanje manjše prehode pa je predvideno, da se nadstrešnice in zapornice umakne, objekte pa preda v uporabo lokalnim skupnostim. V kolikor za to ne bo želje, se jih bo podrlo," je povedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija