NA ČRNO POSTAVLJENA STOJNICA NA BELVEDERJU JE 'ZAŠČITENA': "Ne moremo in ne smemo ukrepati," pravijo na Občini Izola (FOTO)

Izola

Fotografije stojnice z Belvederja, natančneje, stojnica se nahaja ob parkirišču gostilne Jasna oziroma ob sedežu Krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava. Stojnice ni postavila izolska občina, stoji pa na občinskem zemljišču. Priklenjena je na pnevmatiko avtomobila ljubljanskih registrskih oznak. Pred dnevi je fotografije naredila in objavila na svojem Facebook profilu primorska novinarka Eugenija Carl. Iz komentarjev pod objavo je razvidno, da so občani nad takim početjem posameznikov zgroženi. S prstom kažejo na izolsko občino, še več, nekateri so prepričani, da ima dotični človek, ki je stojnico postavil, podkupljene tamkajšnje uslužbence in zato ne ukrepajo.

Stojnica je postavljena na črno in 'zaščitena' tako, da je priklenjena na vozilo.

Kot so nam odgovorili na izolski občini, stojnice ni postavila Komunala Izola, "ki sicer v občini postavlja stojnice". Postavljena je brez ustreznih dovoljenj in na zemljišču, ki je v lasti Občine Izola. Vprašali smo jih tudi, ali so morda že poskušali navezati kontakt s človekom, ki na tem mestu prodaja. "Prodajalec običajno ni lastnik podjetja, ki izvaja dejavnost preprodaje sadja in zelenjave, ni odgovorna oseba," odgovarjajo.

Nadalje smo jih na izolski občini vprašali, ali so morda o tem, da takole parkira vozilo in ga priklene za stojnico, obvestili policijo. "Skladno s svojimi pooblastili je ukrepalo redarstvo MU Istre," pravijo. In čeprav prodaja ob cesti na tistem mestu ni dovoljena, naj občina ne bi imela nobene pristojnosti, da ukrepa.

"Občina ne more in ne sme sama ukrepati. Če imate v mislih, da bi odstranila stojnico, ki brez soglasja občine zaseda občinsko zemljišče," odgovarjajo na Občini Izola. Zakaj tega ne morejo storiti, kateri zakon ali morda občinski odlok jim to preprečuje - navsezadnje gre za občinsko zemljišče - podrobneje niso razložili.

Nekaterim občanom se seveda zdi nenavadno, da občina ne more odločati, kaj se bo dogajalo na njenem zemljišču in stojnice preprosto odstraniti, kar so tudi izrazili v komentarjih pod objavo. Nekateri so celo prepričani, da ima lastnik stojnice podkupljene uslužbence na izolski občini in le-ta zato ne ukrepa. "Kdor ima ustrezne dokaze za takšne namige, je od njega pričakovati, da jih čimprej naznani organom pregona in vodstvu občine. Dokler vodstvo občine s takšnimi dokazi ne razpolaga, namige odločno zavrača," še odgovarjajo na Občini Izola.

Vzorčni model javno-zasebnega partnerstva ????Priklenjeni 4EVER???? Občina Izola - Comune di Isola, niti malo vas ni sram?

Objavil/a Eugenija Carl dne Četrtek, 16. maj 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  22 .05. 2024 ob  22: 18
Statut 1360

Končno je tu še odredba, s katero skuša občina zavarovati občinsko obdelovalno zemljišče pred lastnimi meščani. LXXI. poglavje knjige kriminalnega zakonika namreč prepoveduje posameznim meščanom, da bi prodajali ali darovali tujce m posamezna ob ­činska zemljišča. V primeru, da bi se to zgodilo, bi občina razveljavila prodajno ali darrilno pogodbo in obsodila kršitelja na 20 beneških lir globe. " Kakor prodaja je bilo po ­sameznikom prepovedano tudi dajanje ob ­činske zemlje v najem tako tujcem kakor
domačinom. Kazen za tak prekršek je znašala prav tako 20 beneških lir.-" Spričo prej omenjenih odredb, po katerih se tujcem dovoljuje naseljevanje in pridobivanje občinske zemlje po pravno veljavni poti, je ta odredba popolnoma razumljiva, ker obenem ščiti tujca pred morebitnimi kupoprodajnimi goljufijami, ki so se že pripetile, če je
občina imela za potrebno izglasovati takšno odredbo. Lastno zemljo in drugo imetje pa so lahko meščani in prebivalci Izole neovirano prodajali tudi tujcem, ki so bili voljni kupiti in plačati občini kupoprodajni davek. Iz tega določila so bili izvzeti Pirančani,k i jih je občina raje kontrolirano naseljevala na občinskih zemljiščih. Vsak kupec zemljišča ali
hiše je moral prijaviti pogodbo občinskemu vicedomskemu uradu zaradi legalizacije nakupa. Toda medtem ko je bil domačinu odmerjen rok za prijavo 30 dni, so tujcem do ­
voljevali dva meseca.'^- Ce pa je hotel tujec zopet prodati kupljeno zemljo, jo je moral ponuditi meščanu ali prebivalcu Izole, ker je le-ta imel predkupno pravico. Edino v primeru, če ni mogel dobiti kupca med domačini, j o je lahko prodal kakemu tujcu, vendar pod pogojem, da se j e ta namenil stalno naseliti in s tem postati prebivalec izole.

V Izoli so v Ljubljanski in Koprski ulici velike rjave kovinske table, kkjer so napisane dobočbe Statuta Izole iz leta 1360, ob katerem bi se lahko zamislili, posebej pa bi si jih občinski velemožje lahko vsaj prebrali ter se ob posameznih določbah lahko zelo zamislili in se vprašali, kaj v našem sedanjem statutu manjka in kje je zelo pomanjkljiv in nedosleden, če ne celo škodljiv!
dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-VRXC87PI/28ddc5e6-abea-4121-bbb4-c05cf921dd15/PDF
kokodek |  21 .05. 2024 ob  21: 54
hahaha
Miura |  21 .05. 2024 ob  16: 26
27
Očitno je zadeva v pristojnosti mafije .....
hribi |  21 .05. 2024 ob  15: 26
49
Dokler smo imeli miličnike se taka stanja niso mogla zgoditi. So prišli , primazali par klofut in odstranili objekt. Danes imamo demokracijo, nič kar je normalno se ne more zgoditi . Potrebne so tožbe in pritožbe, službe ki rabijo nas denar da bi ukrepali pa si ne upajo nič več kot samo poslikati stanje. Živela demokracija
Stiv Rivs |  21 .05. 2024 ob  10: 12
63
To je zelo premišljena poteza.
Odgovori komulale in občinarjev so sramota za občino s tako dolgo zgodovino.
Naj si raje preberejo statut Izole iz leta 1360, kjer so opisane tedanje naloge in dolžnosti občine.
Ma kaj čemo govorit o zgodovini Izole ljudem, ki so še včeraj pasli ovce po nekih planinah.
japajade |  21 .05. 2024 ob  09: 49
49
Članek samo dokazuje to, kar sem że nedolgo nazaj zapisał in velja zgolj za obalne občine, da če ima kdo denar in mu npr. sosed ni všeč, lahko občina temu sosed poruši tudi hišo, brez kakršnegakoli upoštevanja lastnih in državnih zakonov - pravil ! Vsi obalni župani bi se želeli primerjati z Jankovičem :), pa mu ne sažejo niti do nožnega palca ! :) Nesposobnost vseh na deseto potenco !
va cagar |  21 .05. 2024 ob  09: 33
57
NA ČRNO POSTAVLJENA STOJNICA NA BELVEDERJU JE "ZAŠČITENA": "Ne moremo in ne smemo ukrepati," pravijo na Občini Izola
če prav razumem ne morejo ukrepati ker nimajo pristojne službe, ne smejo ukrepati pa, ker je to nekdo naročil?