NA AJDOVSKEM VSE VEČJE POMANJKANJE STANOVANJ: Ta mesec bodo o tem opravili raziskavo med prebivalci in nato začeli graditi

Vipavska dolina

V Občini Ajdovščina že več let opažajo pomanjkanje stanovanj in vse večje povpraševanje po njih. Z resnimi težavami pri nakupu ali najemu stanovanj se soočajo predvsem mladi. Zato bodo ta mesec pripravili anketno raziskavo, ki naj bi dala odgovor o tem, koliko in kakšnih stanovanj primanjkuje, nato pa bodo začeli graditi.


"Mladi se soočajo z resnimi težavami pri iskanju svojega prvega stanovanja. Zato smo se z Občino Ajdovščina dogovorili, da skupno pregledamo teren in poiščemo potencialne kupce in najemnike stanovanj," je za STA povedala direktorica Inštituta za mladinsko politiko Nina Bavčar Čargo. Letos poleti bi že lahko analizirali stanje in imeli konec poletja širšo sliko o tem, koliko in kakšna stanovanja bi v Ajdovščini morali graditi. 

Pri tem bo pomagala tudi ljubljanska Fakulteta za arhitekturo, ki bo pripravila urbanistične smernice o tem, na kakšen način bi bila gradnja stanovanj izvedljiva, mladim prijazna in predvsem cenovno ugodna. Povpraševanje in pomanjkanje stanovanj sta predvsem izrazita v mestu Ajdovščina, saj med mladimi prevladuje trend selitve v urbana okolja. To se je pokazalo tudi v pogovorih s Fakulteto za arhitekturo.

Javni poziv k pridobivanju interesa za nakup stanovanj na območju ajdovske občine ne bo namenjen le mladim, pač pa vsem potencialnim kupcem. "Računamo kar na velik odziv, saj bo poziv širše zastavljen, ne le v ajdovski, pač pa tudi ostalih primorskih in drugih občinah. Ne izključujemo niti ponudbe od drugod, saj opažamo, da se želijo ljudje v ajdovsko občino priseljevati zaradi ugodne geografske lege in bližine avtoceste," je še dejala Bavčar Čargova.

V Ajdovščini sicer že več let načrtujejo gradnjo stanovanjske soseske Ribnik II., kjer želijo poleg stanovanjskih blokov zgraditi tudi stolpič z varovanimi stanovanji. Kot je po zadnji seji občinskega sveta Ajdovščina za STA povedal župan Tadej Beočanin, je projekt vse bliže uresničitvi.

Veliko je tudi zanimanja za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš, zato bo občina dodatno komunalno opremljala tudi manjša območja za gradnjo hiš po vaseh. Taka območja z do desetimi hišami bodo uredili v Lokavcu, Dobravljah in drugje. Zanimanje za gradnjo hiš ali nakup stanovanj je po županovih besedah tako pri domačinih kot tudi pri tujcih, ki prihajajo v ajdovsko občino zaradi dela.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija