MUČENJE PSA NA MARKOVCU: Po ostrih odzivih in napovedi ukrepov storjenega bore malo

Koper

Julija je Vrhovno tožilstvo odredilo strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je usmerjala policijo pri obravnavi krutega ravnanja s psom, ki je poginil medtem, ko ga je lastnik vlekel privezanega na motor. Ker so tedaj zagotavljali, da primer za tožilstvo zaradi krutega ravnanja s psom ni končan, smo na njih naslovili vprašanja, kaj so glede tega storili in ali so proti tožilki že ukrepali. Izvedeli smo, da je strokovni nadzor na prvi stopnji zaključen, a o rezultatih še ne želijo govoriti. 

Policija je julija 2023 na Markovcu prestregla 67-letnika, ki je z mopedom vlekel svojega psa, ki se je zgrudil in poginil, moški pa ga je z mopedom še naprej vlekel od Markovca v smeri Semedele in ga nato odvrgel v smetnjak za biološke odpadke.

Policisti so mu izdali zgolj plačilni nalog, saj po presoji dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je v tej zadevi usmerjala poliste, ni šlo za kaznivo dejanje mučenja živali, kar je vzbudilo nemalo ogorčenja v javnosti. 

Tedaj so se na takšno ravnanje tožilke odzvali tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu RS in zatrdili, da primer "krutega in v vseh pogledih neprimernega ravnanja s psom" za tožilstvo ni končan.

"Pri tem se zavezujemo, da bomo k reševanju zadeve pristopili z vso potrebno strokovno zavzetostjo in odgovornostjo, pri čemer bomo nadaljevali tudi z izobraževanjem in osveščanjem tožilk in tožilcev v primerih neprimernega ravnanja z živalmi," so obljubili, generalni državni tožilec Drago Šketa pa je odredil zahtevo za strokovni nadzor nad delom koprske dežurne tožilke

Drago Šketa, generalni državni tožilec

Ker so od krutega mučenja psa minili že trije meseci, smo na Vrhovno tožilstvo naslovili vprašanja, v kateri fazi je strokovni nadzor nad delom tožilke in kakšni so rezultati nadzora. Kot so nam pojasnili, je strokovni nadzor na prvi stopnji končan, vendar nam rezultatov nadzora niso želeli sporočiti; to naj bi storili šele, ko bo končan celoten postopek.

Posebnih sankcij za tožilko ni

Zanimalo nas je tudi, kakšne sankcije so predvidene v primeru, če bi strokovni nadzor razkril nepravilnosti v postopku tožilke. Posebnih sankcij pravzaprav sploh ni, negativna ocena lahko vpliva zgolj na njeno napredovanje.

"Ob izdelavi državnotožilske ocene se za posameznega državnega tožilca upoštevajo tudi morebitni opravljeni strokovni pregledi v posamezni zadevi, ki, če so utemeljeni in so nepravilnosti ugotovljene, lahko vplivajo na izdelavo ocene o napredovanju, ki pa je v pristojnosti Državnotožilskega sveta," navajajo na Vrhovnem tožilstvu.

Vrhovno tožilstvo je julija napovedalo tudi nadaljevanje izobraževanja in osveščanja tožilcev v primerih neprimernega ravnanja z živalmi, zato smo želeli izvedeti, ali so bila ta izobraževanja izvedena in ali so bila organizirana tudi na koprskem tožilstvu.

A kot izhaja iz odgovora, ki smo ga prejeli, s temi izobraževanji po tragičnem dogodku s psom v juliju niso nadaljevali; nazadnje so bila ta izobraževanja izvedena v juniju. "Izobraževanje v zvezi z navedeno problematiko je bilo nazadnje izvedeno na letošnjih junijskih Izobraževalnih tožilskih dnevih, ki se jih udeležijo državni tožilci in višji pravosodni svetovalci iz vseh državnih tožilstev. Vsebina celotnega drugega izobraževalnega dne je bila obravnava kaznivega dejanja mučenja živali," so pojasnili

Na mučenja nesrečnega psa se je julija ostro odzval tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je od ministrstev zahteval poročila ter napovedal ukrepe za zaščito živali. Tudi v njegov kabinet smo naslovili vprašanja, ali so ta poročila že narejena, kakšna je njihova vsebina ter ali se je predsednik vlade do njih že opredelil. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  24 .09. 2023 ob  16: 07
@alfa: BRAVO TOČNO TAKO JE JA!
alfa |  24 .09. 2023 ob  15: 03
jaz pravim isti"tići"vkup letijo....pomeni da tudi sami mučijo živali zato ne kaznujejo...isto je pri pedofiliji
bubobubo |  24 .09. 2023 ob  14: 49
a je kdo pričakoval kakšne sankcije za vse te, ki so sodelovali v tem zločinu......niti slučajno nič drugače kot vedno, nihče nič ne odgovarja
Stric iz ozadja |  23 .09. 2023 ob  16: 27
-1
Očitno gre za "naše".
JKDWingChun |  23 .09. 2023 ob  15: 18
23
Ja sej sej.. Takih se ne kaznuje pravilno in se zamiži na oba očesa. Preganjalo in tratiralo se bo kot nevem najhujšega stvora če pa je sosed soseda užalil. Tu takoj pade multa med dvema jurjema do petih jurjev. Ampak neeee takih izmečkov ki pa maltretira živali pa ne bomo kaznovali. Isto kot leta nazaj unega ki je v Škocjanskem zatoku konje s sekiro itd.. Neeee taksni se mirno sprehajajo okoli v stilu nikome ništa. Ja dragi ljudje to je naša demokratična država, to je naše sodstvo..podporniki mučiteljev!
SudoMaGodo |  23 .09. 2023 ob  09: 39
37
Prejšnji mesec sem pred kopališčem v Žusterni videl enega debeluha na kolesu, ki je pri 30 celzija psa vlekel za seboj na vrvici, pes pa jezik do tal. Pa še priganjal ga je, ko mu pes ni dovolj hitro sledil. Pa spomnim se, sicer dvajset let nazaj, ko sem kolesaril okoli Škrlin, enega kmetavzarja v stoenki, ki je imel nemškega ovčarja privezanega za avto in ga je "sprehajal" Tip v avtu kadi pri odprtem oknu, bogi pes pa teče privezan po grobem gramozu. Za take "moške" je po mojem najboljše izobraževanje debela palica po hrbtu. Da končno občutijo kako je biti v vlogi žrtve, ko imaš tako moč, nasilje in brezčutnost nad seboj in se ne moreš braniti.