MOŽEVO TRUPLO DAROVALA V ZNANSTVENE NAMENE: Vojska ga je razstrelila

Trendi

Pred koncem življenja se moramo vsi soočiti z veliko odločitvijo: Kaj se bo zgodilo z našim telesom, ko umremo? Nekateri izberejo tradicionalni pokop, drugi pa želijo biti kremirani. Vsako leto se v ZDA 20.000 ljudi odloči darovati telesa za raziskave in izobraževanje. Toda ta ženska je doživela šok, ko je darovala telo svojega pokojnega moža v znanstvene namene, saj ga je vojska razstrelila!

Medtem ko 47 od 50 zveznih držav ureja darovanje teles in organov po Uniform Anatomical Gift Actu, obstaja 'velik siv in črni trg mrtvih človeških teles'. Posebni agent FBI Paul Micah Johnson, ki je na tem področju aktiven že približno desetletje, je za CBS News povedal: "Medicinske raziskave in izobraževanje, zlasti izobraževanje, sta nejasna izraza in nista jasno opredeljena niti v Uniform Anatomical Gift Actu. Zavajanje družin v tej panogi je precej pogosto."

Steve Hansen je vedno želel darovati svoje organe, ko bi umrl. Vendar pa, ko je leta 2012 umrl zaradi ciroze jeter, so zdravniki dejali, da njegovi organi niso dovolj zdravi za darovanje. Takrat so delavci hospica njegovi ženi Jill predlagali, naj daruje njegovo telo v znantvene namene. Za CBS je povedala: "Predstavljala sem si, da bo v neki medicinski ustanovi. Mislila sem si, kakšen odličen kandidat za učenje o posledicah alkoholizma in kaj to naredi telesu."

Toda po prevozu v Biological Research Center (BRC) v Arizoni je bilo Steveovo telo prodano Ministrstvu za obrambo. "Povedali so mi, da so truplo mojega moža uporabili kot testno lutko v simulirani eksploziji Humveeja," je pojasnila pokojnikova žena. Truplo je brez Jillinega soglasja prodal ustanovitelj BRC Stephen Gore, kjer je bilo uporabljeno za številne vojaške in balistične teste, kar je po sodnih dokumentih povzročilo 'popolno pohabljanje in oskrunitev darovalčevega telesa'.

Nadaljevala je: "Bila sem obupana. Nikoli ne bi storila tega, če bi vedela. Samo govorila sem mu, kako mi je žal." Ko je FBI leta 2014 preiskal Goreovo skladišče, so nekateri potrebovali terapijo zaradi travmatičnih in grozljivih prizorov, ki so jih videli. Gore je bil obsojen na eno leto zapora s štirimi leti pogojne kazni. Kar se tiče Johnsona, verjame, da je industrija darovanja teles ključna za znanstvene raziskave, vendar je še veliko dela, da bi povrnili zaupanje javnosti. Dejal je: "Bilo bi lepo, če bi obstajala enotna pravila za vse."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija