MOST ČEZ DRNICO KONČNO V NOVI PODOBI: Višji, širši in bolj varen (FOTO)

Piran

Rekonstrukcija skoraj 60 let starega mostu čez Drnico v Sečovljah se bliža h koncu. Vsa ključna gradbena dela so izvedena, vključno z zaključno plastjo asfalta na vozni površini mostu ter obeh cestnih priključkih, so sporočili iz piranske občine, ki je za obnovo namenila sredstva v vrednosti 120 tisoč evrov.

Pred leti je bila za most čez Drnico izdana inšpekcijska odločba o neustrezni statični varnosti. Rekonstrukcija, za katero se je Občina Piran ofločila konec februarja, je vključevala zamenjavo prekladne konstrukcije, ojačitev AB sten z oporniki s podaljšanimi krili, izdelavo prehodne plošče, obnovitev vozne in pohodne površine ter zamenjavo vodovodne inštalacije.

V prvi fazi so gradbeniki odstranili star in statično neustrezen most ter nadaljevali s pripravo gradbišča. Sledila so dela za ojačitev nosilnih sten z oporniki ter izdelava prekladne plošče iz pol metra debele armirno-betonske plošče. Gradbeniki so izvedli še manjše posege, kot so gradnja bočnih stranic, namestitev varovalne ograje in denimo pločnika za varnejšo hojo čez most, so pojasnili na Občini Piran.

Površina novega mostu meri 41,20 m² oziroma dobrih 10 m² več kot pred tem. Širina vozišča je s 3,5 metra za 40 centimetrov večja. "Most je skladno s trenutno zakonodajo opremljen z 80 centimetrov širokim, 15 centimetrov visokim in glede tehnične zakonodaje nujno potrebnim pločnikom za varnejši prehod pešcev – svetli razpon mostu meri temu primerno sedaj kar 583 centimetrov," pravijo na občini.

Nov most je glede na zahteve hidrološko-hidravličnega elaborata Arsa in z njim povezane poplavne varnosti višji za 18 centimetrov. Posodobljena je še vodovodna instalacija, "vse to pa spremlja višja nosilnost, lepša podoba in višja raven varnosti za voznike motornih vozil in pešcev", so zadovoljni v Piranu.

BONUS VIDEO: Kdo požiga v slovenskih gozdovih?

Občina Piran je za investicijo v rekonstrukcijo mostu namenila sredstva v vrednosti 120 tisoč evrov. Gradbena dela je izvajalo podjetje Grafist iz Kopra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  12 .08. 2022 ob  12: 11
Je bila že ura, domačini smo že vsaj zadnjih dvajset let opozarjali, da se bo stari most zrušil...