MOČNO ZATRESLO TURČIJO: Tresenje tal so čutili daleč naokrog, več deset ranjenih (FOTO, VIDEO)

Kronika

Severozahod Turčije je davi stresel močan potres magnitude 6,1. Po prvih poročilih smrtnih žrtev ni terjal, je pa bilo poškodovanih najmanj 50 ljudi. Epicenter potresa je bil približno 170 kilometrov vzhodno od Istanbula, največjega mesta v Turčiji, kjer so tresenje tal tudi močno čutili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Evropskega mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je do potresa prišlo na globini dveh kilometrov. Po oceni ameriških seizmologov je imel magnitudo 6,1, po navedbah turških pa 5,9. Epicenter je bil v okrožju Golyaka v provinci Duzce, tresenje tal pa so čutili daleč naokrog, med drugim v Ankari.

Po navedbah notranjega ministra Suleymana Soyluja, ki je že obiskal okrožje Golyaka, je število poškodovanih naraslo na najmanj 50. En človek je utrpel hujše poškodbe, ko je v paniki skočil z balkona. O morebitnih smrtnih žrtvah zaenkrat ni podatkov.

Z izjemo nekaj uničenih skednjev ni poročil o večji škodi ali zrušenju stavb, je še dejal Soylu, a dodal, da še vedno preučujejo razmere na terenu. Vsega skupaj bodo po njegovih besedah pristojni preverili stanje 8000 zgradb.

V provincah Duzce in Sakarya bodo danes šole zaprte. V prvi izmed regiji bodo poleg tega začasno izklapljali elektriko, so sporočile pristojne oblasti in pozvale prebivalce, naj ostanejo mirni.

Doslej so zabeležili nekaj več kot 100 popotresnih sunkov.

Turčija je eno izmed potresno najbolj aktivnih območij na svetu. Prav provinca Duzce je bila med regijami, ki jih je leta 1999 prizadel potres z močjo 7,4, eden najhujših v Turčiji v več desetletjih, ki je terjal več kot 17.000 življenj, od tega približno tisoč v Istanbulu.

Strokovnjaki že dolgo svarijo, da bi močan potres lahko opustošil Istanbul, kjer je gradnja številnih poslopij potekala brez varnostnih ukrepov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija