MILANOVIĆ KLJUB ODLOČITVI USTAVNEGA SODIŠČA: "Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako"

Svet

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča, da kot predsednik ne sme kandidirati na parlamentarnih volitvah, sporočil, da ne namerava odstopiti. "Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako," je dejal. Iz opozicijske SDP pa sporočajo, da ga do volilne zmage preprosto ne bodo omenjali.

Ustavno sodišče je danes opozorilo, da Milanović kot predsednik republike ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade. Dodali so tudi, da če želi sodelovati v volilni kampanji, mora takoj odstopiti kot predsednik države, kar bi pomenilo, da njegovo funkcijo prevzame predsednik sabora iz vrst vladajoče HDZ Gordan Jandroković.

Milanović je v odzivu napovedal, da ostaja kandidat na volitvah in da ne bo odstopil kot predsednik republike. "Zakaj mi ne pade na pamet, da bi odstopil? Ker bi s tem predal oblast Jandrokoviću. Za njega ne mislim, da je gangster, a to predajam HDZ," je popoldne po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Milanović, ki se danes mudi na Korčuli.

"Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako. Na zakonit in dostojen način. Moja ponudba je bila: Tu sem, bom kandidat na volitvah, kot bi bil lahko na evropskih volitvah, ni razlike," je dodal. Predsednik republike po hrvaški zakonodaji namreč lahko brez težav kandidira na volitvah v Evropski parlament.

Milanović je že v nedeljo dejal, da se ne namerava odreči predsedniški funkciji in da se bo kot kandidat opozicije potegoval za mesto premierja, ne glede na odločitev ustavnega sodišča. Že tedaj je poudaril, da bi bila, če bi odstopil s predsedniškega položaja, vsa oblast v državi v rokah HDZ.

V največji opozicijski stranki SDP, s katero naj bi na volitvah nastopil Milanović, so sporočili, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali. "Odločitev ustavnega sodišča moramo spoštovati. To pomeni, da jaz od danes ne smem več govoriti, da je Milanović kandidat SDP za hrvaškega premierja, ne smem govoriti, da bo naslednji premier. Vsaj ne do objave volilnega rezultata. Potem pa bomo to vzkliknili," je danes na novinarski konferenci izjavil vodja socialdemokratov Peđa Grbin.

Sporočil je, da bodo spremenili listo za prvo volilno enoto, za nosilca katere so načrtovali Milanovića, ter zatrdil, da niso zavestno kršili ustave. "Tega, kar je sodišče danes napisalo v svoji odločitvi, v ustavi ni. Zato pravim, da se bomo izogibali kršenju odločitve ustavnega sodišča, ne pa ustave," je dodal.

Hrvaški premier in predsednik vladajoče HDZ Andrej Plenković je odločitev ustavnega sodišča danes označil za pričakovano.

"Mislim, da je bil predsednik ustavnega sodišča povsem jasen. Tu je bil presežen ustavni okvir predsednika in kršena je bila sama ustava. Ne vem, kaj bi ustavno sodišče drugega lahko reklo," je dejal v izjavi za medije v Sisku po poročanju portala časnika Večernji list. To, kar je storil Milanović, je še označil za mini poskus državnega udara in za zlorabo institucij, Grbina pa za "bivšega predsednika SDP".

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi potekale v sredo, 17. aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija