MED TIHOTAPCI SKORAJ 16 TON TOBAKA TUDI SLOVENEC: Hrvaško naj bi s tem oškodovali za najmanj 1,8 milijona evrov

Kronika

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je vložil obtožnico proti 17 hrvaškim in enemu slovenskemu državljanu zaradi suma tihotapljenja in preprodaje skoraj 16 ton tobaka. Državo naj bi s tem oškodovali za najmanj 1,8 milijona evrov, so danes sporočili iz Uskoka. Nekateri od njih so preprodajali tudi marihuano.

Uskok je po končani preiskavi vložil obtožnico na osiješko županijsko sodišče proti 18 osumljencem zaradi kaznivega dejanja kriminalnega združevanja, nedovoljene trgovine v kriminalni združbi, neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter pomoči storilcu po storjenem kaznivem dejanju.

Prvoobtoženi je po navedbah iz obtožnice med januarjem in novembrom 2022 na Hrvaškem in v Sloveniji povezal v kriminalno združbo preostale obtožene, da bi z njimi nabavljal, prevažal, skladiščil in preprodajal velike količine tobaka brez žiga hrvaškega ministrstva za finance.

Prvoobtoženi je od neznanih oseb iz Hrvaške in Slovenije nabavljal večje količine tobaka v listih. Skladiščil in pretovarjal ga je na skritih lokacijah, potem pa pripeljal v skrito skladišče v Predavcu pri Bjelovarju.

S soobtoženimi se je nato dogovoril za dobavo tobaka za 9,95 evra na kilogram ter najem skladišča, nabavo in prevoz tobaka, ki so ga potem prodajali preprodajalcem z območja Osijeka. Ko so carinski uslužbenci odkrili eno od pošiljk, je odgovornost zanjo po navodilih prvoobtoženega prevzel del soobtoženih.

V skladišču v Predavcu so hrvaški preiskovalci našli tudi 3650 škatlic cigaret, ki niso bile označene z žigom finančnega ministrstva, sumijo pa, da jih je nabavil prvoobtoženi.

Dva člana kriminalne združbe sta od za zdaj še neznanih oseb v Zagrebu, Osijeku in Vinkovcih nabavljala tudi večje količine marihuane. Skupaj z nekaterimi drugimi obtoženimi sta jo prodajala kupcem v Zagrebu ter na območju Osijeka in Vinkovcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  10 .01. 2024 ob  19: 49
Jebenti sem kupu kilo za 30 zdej vidim da je deset.
Ola drugic se bomo malo pogajali.